Велико око вас будно посматра

 

Транзиција Србије је предвиђала корекцију старих и доношење нових медијских прописа, али шта радити када примена истих изостаје у ријалити емисијама, на комерцијалним телевизијама, када се нецензурисано емитују сцене насиља, говора мржње, вулгарности? Медијски простор Србије дочекао је, раширених руку, западњачки тренд ријалити програма, који је узбуркао медијску јавност и покренуо бројне расправе о кршењу људских права.

Неприкладан телевизијски програм

Међутим, и поред константног упозоравања медијских стручњака о штетности ријалити емисија, људи их помно прате. Забрињавајућа чињеница је што све већи број младих на овај начин проводи време, у доколици, уз опасност по ментално здравље, не видећи у томе ништа лоше. Бројни социолози су се укључили у решавање овог проблема, и они су сагласни да је основни мотив гледаоца жеља за узбуђењем, могућност да, кроз виртуелну кључаоницу, задовоље своју радозналост. Скоро трећина дневног програма резервисана је за ријалити емисије, чија је гледаност већа и од тренда деведесетих година – латиноамеричких сапуница. Публика тражи крв, а на жалост је и добија.

РРА

Недовољна интервенција Републичке радиодифузне агенције (РРА), још једном је потврдила да није у стању да се избори са хаотичношћу, која влада на нашој медијској сцени. Савет РРА је донео одлуку о забрани емитовања ове врсте програма уживо, а у плану је и коришћење апарата, који има могућност да одложи програм за 2-3 минута. Ипак, тешко да ће апарат решити проблем, јер је сасвим извесно да физичко нациље, вербално злостављање или говор мржње у студију, не могу да се реше за 2,3 минута, а сасвим је извесно да је постојање неприменљивих прописа горе и од њиховог одсуства. РРА има три механизма за санкционисање медија, који крше медијске прописе у ријалити емисијама : може да изрекне опомену, упозорење и да одузме дозволу за емитовање. Коришћење последњег механизма, на жалост, изостаје у пракси. Даље занемаривање и преношење проблема не доприноси медијској сцени Србије, која је, и без непоштовања медијских закона, у великом раскораку са другим европским земљама. Када затаје блажа средства, треба прибегавати ригорозним, па је забрана емитовања ријалитија и искључивање из медијског етра, оправдано решење. Оваква врста вулгарности доприноси негативној слици Србије у свету. На нама је када ће се она променити.

Реалност?