“Када новинарски црв једном проради у вама тешко је и замислити други посао који би могао да се пореди са њим”

Новинарка РТС-а Душанка Еркман, која више од 20 година извештава о стању у српском здравству, открива како су изгледали њени новинарски почеци, ко су јој били извори, говори о дражима новинарске професије и изазовима које она са собом носи

 

1. Колико дуго се бавите новинарством?

 Новинарством се активно бавим већ 30 година. Пре тога сам писала разне чланке, о проблемима студената и неке сличне теме у вези са факултетима.

 2. Кажу да ниједан почетак није лак. Како су изгледали ваши почеци?

 Завршила сам Природно – математички факултет, и након тога почела да пишем специјалне рубрике, а затим сам радила у дневној информативној редакцији РТС-а, где сам писала о вестима из Београда, тзв. сервис вести.

 3. Да ли сте имали неког узора?

 Да. На почетку мог рада то је био Омер Карабег, дугогодишњи уредник и водитељ ТВ дневника Радио-телевизије Београд, затим Љубиша Ристић, српски и југословенски позоришни редитељ, и Мира Адања Полак.

 

 4. Где тренутно радите?

 Већ три месеца сам у пензији. Радила сам на РТС-у, у редакцији Београдске хронике, и Јутрарњем програму.

 5. Када бисте могли да бирате, о чему бисте највише волели да пишете?

 И даље о здравственом систему. Здравство је покушало да новинарима да смернице како да пишу. Мало сам љута јер нема критичких осврта на стварност, у медијима је све идеално приказано, а када одемо у било коју здравствену установу видимо да све баш и није тако идеално.

 6. Који су, по вашем мишљењу, ваши највећи успеси у досадашњој каријери?

 Имам признања од здравствених установа за разне активности. У једној од тих сам конструктивном критиком система помогла осамнаестогодишњем дечаку оболелом од леукемије, чију трансплатацију нису могли да обаве у Србији. Ја сам притискала Министарство да сноси део трошкова, и дечак је на крају одведен у иностранство, где му је успешно обављена операција. Сада му је добро, и поново може да игра фудбал.

 7. Да ли сте одувек желели да будете новинар?

 Није ме одувек занимало новинарство. Али када почнете да радите у дневној редакцији, у којој се сваким даном и часом нешто ново дешава и мења, повуче вас то и постане врло интересантно.

Новинари

 8. Чиме бисте се бавили да нисте новинар?

 Новинарство не може да се замени ниједном другом професијом. Специфично је. Када новинарски црв једном проради у вама, тешко је и замислити други посао који би могао да се пореди са њим.

 9. Који је највећи изазов који сте имали у досадашњем раду?

 Извештавали смо из института Винча. У просторији су се налазили базени у којима су била смештена бурад са нуклеарним отпадом. У том тренутку је радник који је био запослен тамо случајно упао у базен, и био озрачен. Стручњаци су измерили вицоки ниво радиактивног зрачења. Поред великог страха, новинари су морали да уђу у просторију, тако да је на крају ипак радозналост победила.