Проклетство броја 27

„Људи умиру у свим  животним добима, али статистика каже да постоји одређена класа музичара који умиру у 27. години“                                                                     

                                                                                                Чарлс Р. Крос, биограф

Овако је настао израз „Клуб 27“ или „Заувек 27“, чији су најпознатији припадници Џим Морисон, Џенис Џоплин, Џими Хендрикс, Курт Кобејн и Ејми Вајнхаус.

 

САМОУБИСТВО КАО ПУТ ДО КЛУБА

„Немој постати члан тог глупог клуба!“ рекла је мајка Курту Кобејну пре него што je извршио самоубиство пуцавши себи у главу, 5. априла 1994. године.  Његова жена Кортни Лав тврдила је да је пре тога већ неколико пута покушао да се убије, након што су му те исте године дијагностиковани бронхитис и ларингитис. „Боље је изгорети, него избледети“ записао је у опроштајном писму.

Славу је стекао као вођа, текстописац и гитариста групе „Nirvana“. Још као дечак је патио од Хиперкинетичког поремећаја, који укључује депресивност, проблеме са пажњом и хиперактивност. Популарност није волео, па је као бег од ње користио различите врсте дрога, од којих му је најдража била хероин. Сматран је гласоговорником „ Генерације Икс“ захваљујући песми  „Smells like teen spirit“.

Допринео је развоју новог правца у музици ткзв. гранџа, а био је први из рок света чије су плоче имале тираж од десет милиона примерака.

Након смрти, његова сестра признала је да је одмалена сањао да постане члан Клуба 27.

 

ЛЕГЕНДА

Проклетство je почело још 1938. године када је амерички блуз музичар Роберт Џонсон преминуо од тровања стрихнинoм, попијеним из отворене флаше вискија.                                Према легенди, младић из подручја реке Мисисипи, очајнички је желео успех. Једне ноћи чуо је глас који му је рекао да у поноћ однесе своју гитару до раскрснице близу плантаже Докери. Тамо је срео крупног човека који му је одсвирао неколико песама. Био је то прерушен ђаво. У земену за његову душу ђаво му је подесио инструмент. Џонсон се вратио са плантаже са магичном гитаром и преко ноћи постао блуз виртуоз. Легенда каже да ће сви који својом мелодијом служе мрачним силама стећи славу и богатство, али умрети млади. 

 

ДРОГА И АЛКОХОЛ СУ ИПАК ТРАДИЦИЈА

Након смрти Брајана Џобса, британског музичара, првобитног лидера и оснивача групе „The Rolling Stones“ све више људи верује у легенду. Попут својих колега из света рока, конзумирао је дрогу и алкохол у прекомерним количинама. Након свађе са Миком Џегером и Китом Ричардсом напустио је групу. Месец дана касније, 3. јула 1969. године, утопио се  у свом базену.

Прича о прокетству узима маха почетком седамдесетих. Са сцене нестају нека од највећих имена у историји рок музике.

Текстописац, певач и један од најутицајнијих гитариста икада, Џими Хендрикс, угушио се након мешања вина и таблета за спавање, 18. септембра 1970. године. Околности Хендрискове смрти никада нису у потпуности разјашњене. Иако је утврђено да је ту ноћ провео са девојком Моником Денимен, према неким спекулацијама убио га је менаџер јер је желео његово животно осигурање.

Шљаштеће одело, гитара коју је свирао левом руком, експериментисање са употребом појачала и музичким студијима,  допринели су да рано стекне светску славу. Након што су га „The Rolling Stones“ одбили, тадашња девојка Кита Ричардса упознала га је са бившим басистом групе „Animals“ Чесом Чендлером. Уз његову  помоћ формираће рок бенд „The Jimi Hendrix Experience“, и прославити се на Монтерајском поп фестивалу 1967. године. Највећа рок атракција постао је након наступа на Вудстоку 1969. године.

 

Скоро месец дана касније, алкохол и хероин убили су  „белкињу са гласом црнкиње“ –Џенис Џоплин.  Америчка рок и блуз певачица постала је позната шездесетих година са својом групом  „Big Brother & Holding Company“. Бенд је напустила сматрајући да нису довољно добри за њу. Потом се истакла као соло уметник и сарађивала са групама „The Kozmic Blues Band“ и „The Full Tilt Boogie Band“. Још у тинејџерским данима открила је да јој амфетамин помаже да наступа сатима. Касније ће испробати дејство различитих супстанци, а без омиљеног пића “Јужна утеха” неће се појављивати на сцени.

Умрла је 4. октобра, на исти дан кад и њен узор, по многима једна од најбољих блуз и џез певачица свих времена, Беси Смит. 

Њена наследница, Ејми Вајнхаус преминула је на исти начин. Од како се појавила на сцени, пратили су је скандали због пијанстава, па је убрзо је добила надимак „Нова Џенис Џолин“. У својој музици комбиновала је елементе рока, блуза, соула и џеза. До светске популарности довела ју је песма „Rehab“ са  албума „Back to black“, за који је одобила пет Гремија. Последњи концерт одржала је 18. јуна у Београду, који се завршио звиждуцима из публике због певачициног тетурања по бини под утицајем наркотика.

По речима њеног некадашњег личног асистента трошила је и по 5000 долара недељно на дрогу. Неколико пута била је хоспитализована због зависности од хероина, кокаина, кетамина, екстазија и алкохола. Пронађена је мртва у свом стану у Лондону, 23. Јула, 2011. године. 

СЛУЧАЈНА СМРТ? 

Након што се преселио са својом девојком Памелом Корсон у Париз и одлучио да среди живот, певач и вођа групе “The Doors”, Џим Морисон пронађен је мртав у кади, 3. јула 1971.  Као узрок смрти наводи се срчани удар, иако се сумња да се предозирао хероином. Аутопсија никада није извршена, што се показало као плодно тло за  гласине како је „Краљ гуштера“ заправо убијен.

Живот је водио у складу са цитатом Вилијема Блејка „Пут разузданости води ка палати мудрости“.  У доба адолесенције открио је чуда алкохола, и узимао је велике количине ЛСД-а. Након концерта у Мајамију, 1969. године, осуђен је због непристојног понашања и јавне голотиње. Аутор је и неколико књига песама, кратких документарних филмова и музичких спотова.

„Постоје познате и непознате ствари, а између њих су врата”, описао је име своје групе, која је добила назив по књизи  “Врата опажања” Олдуса Хакслија. Њихов утицај на музику огледа се у  мешавини блуза, џеза и рока са примесама психоделије која до тада није била позната.

 

УКЛЕТИ СРБИН

Давора Бобића познатијег као Москри многи Срби сматрају својим представником Клуба 27.  Био је текстописац и лидер хип-хоп групе “Прти Бее-Гее”, окарактерисане као “хероин реп”. Како су главне теме њихових песама дрога, насиље и секс, оптужени су да глорификују наркоманију и криминал. У прилог томе, наводи се да је надимак “Москри”  преузет од шатровачког “Кримос”. Узрок смрти остаје непознат, али се нагађа да је умро од превелике дозе хероина.

 

Таленат, популарност и контраверзна смрт основни су услови за добијање чланске карте за овај клуб. Популарна рок пословица “Најбољи умиру сами” односи се на прерано преминуле уметнике који су оставили траг у историји музике..