АМБАСАДОР САД СА СТУДЕНТИМА

Амерички амбасадор Мајкл Кирби одржао је у уторак предавање студентима Економског факултета о различитим аспектима конкуренције.

„Србија заузима претпоследње место по привлачењу страних инвестиција међу земљама југоисточне Eвропе,  на основу извештаја Конференције Уједињених нација о трговини и развоју из 2013. године“, истакао је амбасадор Кирби. Он је додао економска будућност наше државе зависи од примене реформи, повећања бирократске ефикасности, јачања владавине права, борбе против корупције и развоја демократских институција. „Верујем да, уз реконструисану владу, Србија сада има праву прилику да спроведе структурне економске реформе, које ће створити услове за улагање и привлачење страних директних инвестиција у области производње, рударства, енергетике, пољопривреде, информационе технологије и других“.

Амерички амбасадор је додао да је кључ у развоју економије талентована омладина и приватни сектор, посебно покретање сопственог бизниса. „Потребно је креирати пословно окружење у ком ће хиљаде малих и средњих предузећа моћи да се развијају и такмиче, а не да постоји шачица неефикасних фирми које  стагнирају, али доминирају тржиштем.“

Он сматра да је за Србију посебно битно чланство у Европској унији. Оно ће отворити тржишта, омогућити проток робе и услуга и повећати потражњу за радним местима. „Чланство ће ојачати економске везе Србије и њених партнера у ЕУ. Такође, гарантоваће стабилност за инвеститоре, укључујући оне из моје земље, који размишљају да покрену сопствени бизнис овде. Уз то, желео бих да истакнем да српска будућност и конкурентност зависи од интеграције у глобалне институције, као што је Светска трговинска организација.“

Иако се у транзиционом периоду суочава са бројним препрекама, амбасадор је задовољан радом владе, посебно министара финансија Лазара Крстића и министра привреде Саше Радуловића. „Заједно, моја и ваша земља могу да промовишу политичку и социјалну стабилнсот на Балкану. САД напредује у укупној трговини и инвестиционим улагањима са ЕУ, а очекујемо да ће ускоро то бити проширено и на Србију, као будућег члана ЕУ.  Европа, а укључујем и Србију када то кажем, дели историјске, друштвене и културне везе са САД-ом. Грађење тих веза и њихово јачање може побољшати односе између људи у тим земљама“, рекао је Кирби.