ШЕТЊОМ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

Стотине жена обучених у розе мајице прошетало је Кнез Михаиловом улицом како би пружиле подршку женама оболелих од рака дојке и указале на значај раног откривања ове болести.

Велика шетња против рака дојке одржана је у суботу на Тргу Републике, у оквиру кампање „Милион разлога зашто желим свет уз тебе”. Шетњу су организовали компанија Авон и Фонд Б92, уз подршку  Министарства здравља Републике Србије и Америчке амбасаде у Београду. 

Програм је водила глумица Катарина Радивојевић, која се захвалила свима који су дошли да покажу солидарност у борби против карцинома дојке.

На скупу је указано да у Србији годишње од рака дојке оболи 4.000 жена, а умре 1.600. Скоро 40 одсто жена умре од рака дојке већ у првој години живота јер се болест открије у касној фази. Ипак, рак дојке је у 90 одсто случајева излечив ако се открије на време.

“Тренутно се у Србији спроводи организовани скрининг, који има за циљ позивање жена на скрининг, старосне групе од 50 до 69 година старости, на сваке две године. На пример, жену која има 52 године, зовемо сада на преглед, па је опет зовемо за две године и тако пратимо њено здравствено стање. Уколико се деси да она оболи од рака дојке то можемо да дијагностикујемо у раној фази и спроведемо адекватно лечење”, истакла координаторка за скрининг карцинома дојке из института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, др Љиљана Лазић.

“На скрининг се, нажалост, одазива тек трећина наших грађанки”, рекла је.министарка здравља Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић и додала да је “победа болести могућа ако свако од нас зна податак да је свака осма жена потенцијални кандидат за разбољевање”.

Национални директор продаје компаније Авон за Србију и Црну Гору Весна Ковљеновић  је овом приликом поручила да треба стати на пут црној статистици и подсетила да је шетња само још један корак у борби против рака дојке. “Не дозволите да вам друге ствари буду прече од вашег здравља. Постоји милион разлога да закажете преглед сада”, додала је Ковљеновић.

 “Не смемо дозволити да имамо мамографе, а да они не раде због пропуста у организацији или недостатка кадра, нити да ова тема зависи само од тога да ли ће неко сам проценити да оде код лекара на превентивни преглед. Превентивни прегледи од 45 године морају бити обавезни”, закључио је председник управног одбора Фонда Б92 Веран Матић.

Шетњи су присуствовале и победнице над раком дојке, које су том приликом говориле о својим искуствима и изазовима са којима су се суочавале при борби против опаке болести. Поред њих, међу окупљанима су се могли видети амерички амбасадор Мајкл Кирби са супругом, министарка енергетике Зорана Михајловић, чланови спортског клуба Вукови, глумци, певачи и новинари, Манифестацију су својим наступима улепшали Владо Георгијев и хор Вива вокс.

Учесници шетње могли су на специјално дизајнираном зиду на Тргу Републике да напишу своје разлоге зашто им је потребно да битне жене из њиховог окружења што дуже буду део њиховог живота.

Сав приход од донација и продаје мајица упућен је Националној асоцијацији лечених од рака (НАЛОР), која окупља 13 организација из читаве Србије које се баве превенцијом, едукацијом и подршком леченима од рака.