ИЗЛОЖБА У РЕЗИДЕНЦИЈИ АМБАСАДОРА САД

Изложба „Пинг понг“, коју чине двадесет дела српских и америчких уметника отворена је у четвртак у резиденцији америчког амбасадора у Београду Мајкла Кирбија, као део програма „Уметност у амбасадама“, који подржава Стејт департмент.

„Изложба представља модеран приказ идеје о покрету, о људима који се стално селе,  њиховим сећањима и успоменама. То је такође дијалог између уметника и њихових дела“, рекла је ауторка изложбе, амбасадорова сестра Лин Мари Кирби, уметница која живи у Сан Француску. Назив изложбе је инспирисан причом њене рођаке Наталије Павловић, која је у башти породичне куће у Београду, имала сто за пинг понг. „ Око тог стола су се окупљале комшије и играле пинг понг. Кућа је у доба Титове владавине срушена, на њеном месту је подигнута зграда, породица је добила стан у тој згради, а сто за пинг понг су поставили на кров и тако наставили традицју дружења са комшијама. Јако ми се допала та идеја да пинг понг показује размену, а чињеница је да је пинг понг за мене форма која показује како уметник може да се искаже на овај начин“, рекла је Лин Мари Кирби.

Припрема изложбе трајала је више од годину дана, а у презентацији и истраживању коришћене су мапе, преводи и садржаји интернет претраживача Гугл. Полазна тема свих радова је Београд, као место сећања које је претрпело многе промене током историје, али су приказани и други градови и њихове трансформације.

Међу представљеним ауторима су Ен Шнејк, Александра Грант, Таранех Хемами, Лин Мари Кирби, Жолта Ковача, Џин Финли и Бранислав Николић. Дела су приказна у различитим техникама, која укључују скулптуру, концептуалне видео и аудио радове, традиционалне ликовне изразе и фотографију.

Амерички амбасадор у Београду, Мајкл Кирби истакао је да је изложба организована у оквиру програма „Уметност у амбасадама“, који је покренут шездесетих година прошлог века, а у резиденцији амбасадора у Београду до сада су организоване четири поставке у том циклусу.  „Програм „Уметност у амбасадама“ започет је у САД, а имајући у виду да у Америци живи много људи из Србије, желели смо да их анимирамо и да их на неки начин подстакнемо да се врате својим коренима и да истовремено прикажу и везу са Америком“, рекао је Кирби.