ТРАМВАЈ ЗВАНИ ЖЕЉА У РЕЖИЈИ НИШЛИЈА

Драмска секција гимназије “Светозар Марковић” из Ниша у сарадњи са Амбасадом САД и Факултетом драмских уметности у Београду, у петак је, на овом факултету, извела представу „Трамвај звани жеља“.

Чувену драму Тенесија Вилијемса, глумци су извели на јужњачком америчком акценту и изазвали овације у сали са 200 попуњених седишта. Представи је присуствовао и амерички амбасадор Мајкл Кирби, са мајком и супругом. Амбасадор Кирби похвалио је таленат и интерпретацију нишких гимназијалаца: „Није лако пред публиком стајати и говорити на језику који вам није матерњи. С друге стране, све је изгледало тако природно и тако опуштено, чак је и главни глумац звучао боље од Марлона Бранда!“

Главне улоге тумаче Јелена Владејић као Бланш Дибоа, Михаило Светозаревић игра Стенила Ковалског, а Марија Стефановић нашла се у улози Стеле Ковалски. Споредне улоге припале су Страхињи Премовић, Даши Ђорђевић, Ђорђу Петровићу, Алекси Босковићу, Лази Костићу и Станислави Николић.

Ученици су припремали комад од децембра прошле године, уз помоћ професорке енглеског језика Душице Симић, која сматра да оваква култна дела едукују и подстичу младе на размишљање: „Деца се у стварном животу суочавају са породичним насиљем, са проблемима хомосекусалности и разним другим стварима, и мислим да је много пријало и њима самима да остваре неки свој став о животним недаћима,“ додаје Симић.

Ученици су представу већ изводили, након мајских поплава, у Народном позоришту у Нишу. Сав приход дат је Техничкој школи из Параћина.

Драма „Трамвај звани жеља“, написана 1947. године, добитник је Пулицерове награде. У њеној екранизацији, главне улоге су тумачили Марлон Брандо и Вивијен Ли.