Четврт века без Киша

Данило Киш

Навршава се 25 година од смрти великог књижевника Данила Киша. У знак сећања на академика САНУ, недавно је у београдском насељу „Степа Степановић“ отворена основна школа која носи његово име.

Годишњица од смрти Данила Киша обележава се извођењем представе „Гробница за Бориса Давидовича“, у Београду и иностранству, а ускоро ће бити објављена и његова сабрана дела.

Киш је рођен 1935, а преминуо је у Паризу 15. октобра 1989. Сахрањен је у Алеји великана на Новом гробљу у Београду.

Данило Киш био је романсијер, приповедач, есејиста, драмски писац, преводилац са француског, руског и мађарског језика. Био је члан САНУ, а дипломирао је светску књижевност у Београду.

Био је драматург позоришта „Атеље 212“ и лектор за српски језик у Стразбуру, Бордоу и Лилу.

Нека од његових дела су – романи „Псалам 44“, „Мансарда“, „Башта, пепео“, „Пешчаник“, приповетке „Рани јади“, „Енциклопедија мртвих“, драма „Електра 70“.

Почео је као песник, а потом се окренуо прози којом је у другој половини 20. века извео поетички преокрет у српској књижевности.

Представа по његовом роману „Гробница за Бориса Давидовича“, у режији Ивице Буљана, премијерно је изведена 21. јула на „Мителфесту“ у Ћивидалеу, Италија, а у Београду, крајем септембра, у Битеф-театру, и у склопу 48. по реду позоришног фестивала „Битеф“.

Тај комплексан Кишов текст дат је у виду епизода које хронолошки прате животни пут револуционара Б. Д. Новског, кроз сцене пуне насиља, еротике, нагости, живе музике, ватре и леда на позорници.

Представа је настала у копродукцији Хартефакта, Мини-театра Љубљана, Битеф театра, Новог казалишта Загреб, ЦЗКД Београд, Фестивала Задар снова и у сарадњи са Министарством културе Србије у оквиру пројекта обележавања стогодишњице почетка Првог светског рата.

Кишово име носе и средња школа у Будви (Црна Гора), улице у Новом Саду, Београду, Подгорици, Вршцу.

Његово име носи и библиотека у Врбасу, као и Народна библиотека у Теслићу, градићу у Републици Српкој.

У Кишовој родној Суботици успомену на њега чувају Градска књижара и Фондација за омладинску културу.