Национални парк ,,Сутјеска“

             

            Национални парк ,,Сутјеска“ – небрушени дијамант

      Зеленкаста вода, окружен шумом, скривен између највећих планина у Босни и Херцеговини, смештен је један од највећих базена у Европи. Својом величином неодољиво подсећа на језеро. Око њега нетакнута природа ,густе шуме, стазе за шетање. У близини је и највећа прашума у Европи, Перућица.

      Многи се зачуде када сазнају да једина прашума у Европи и један од највећих отворених базена и нису тако далеко од њих, налазе се у једној од република бивше Југославије, у Босни и Херцеговини. Тридесетак километара од Фоче,мале општине на југу Републике Српске, простире се национални парк ,,Сутјеска“ , најстарији национални парк у тој земљи.

     Има истине у запису што га, негде у минулим вековима, обилазећи непознате земље остави један источњачки путописац. У њему тај ходољуб рече да је ,, много путовао и у многе градове долазио, али да мјесто, као што је ово још није видио“. Кога пут нанесе овуда, остане дуго да прича и да се диви природи, њеној љепоти, посебно живописним шумама и рекама. Бројне су и историјске знаменитости овог подручја. Највећим делом Национални парк се налази на простору Тјентишта. За време СФРЈ, ово је била омиљена туристичка дестинација, само у 1982. години било је регистровано 117.425 ноћења. Данас, то је место срамно запуштено. Представници туристичких организација и мештани кажу да овај простор тренутно највише посећију планинари. Има и заинтересованих туриста али атрактивне понуде нема. Хотел ,,Сутјеска“ , изграђен у омладинским радним акцијама 1972.сада је напуштен, у рушевинама је због ратних дешавања. Последњих година реновиран је хотел ,,Младост“ али потребно је још много уложити да би му се вратио стари сјај и добар глас.

       У оквиру спортско-рекреативног центра налази се и отворени базен олимпијских размера. Површина базена је 16 хиљада квадратних метара и то је један од највећих базена у Европи. Када га људи гледају не могу да верују да није реч о језеру. Мештани причају да је базен Тито изградио за своје потребе, намеравајући да буде његов приватни базен.После рата у Босни, дуго је био запуштен, воде у њему није било… Почео је да окупља купаче тек 2005.када је донекле реновиран и оспособљен за употребу. Две годне касније реновиран је и ресторан ,,Језеро“ који се налази поред базена. Са терасе ресторана пружа се невероватан поглед на базен,шуме које га окружују и прелепе врхове планина Маглић и Зеленгора. Високо дрвеће окружује базен,чувајући га као ретки бисер. Конобари у ресторану увек жељно дочекују госте,одмах започињу разговор,причају колико је овде некада било туриста… Обавезно предлажу која би места требало обићи и љубазно их позивају да опет дођу.

    Тјентиште се још назива и ,,Долина хероја“ а легенда каже да је у овим крајевима рођен Милош Обилић. Документ каже да је породица Кобилић (Обилић) из Тјентишта,односно Хума, да је била настањена уз пут ,,Via Raguza’’, од Тјентишта до Требиња. Мештани ће увек подсетити о чувеној борби на Сутјесци,која се одиграла на овом простору 1943.по којој је подручје Тјентишта добило посебан значај у новијој историји.

      Године 1971.овде је отворен монументални споменик Битке на Сутјесци,отворена Спомен – кућа коју је фрескама осликао загребачки сликар Крсто Хегедушић. Споменик испод кога су и смештене кости палих бораца, гроб Саве Ковачевића и Спомен-кућу више од деценије не обилазе ђачке екскурзије. У Спомен-кући по фрескама потписи,непристојне поруке и покушаји да се уништи што је више могуће…

      Прелепу природу од које дах застаје и мноштво културних обележја успели су људи да баце у заборав и запусте. Сутјеска је преживела највећу офанзиву али против заборава није могла учинити ништа!