Дочек за све укусе

Славље и за дочек Нове године по Јулијанском календару

Сутра вече,широм Србије грађани ће прославити и православну Нову годину која се дочекује на баксузни петак 13. Сујеверни ће рећи да нас и не очекује баш добра и срећна година али бројни локали у престоници ће се потрудити да макар весело и безбрижно уђемо у њу. А после,шта буде…

У Београду неће бити организованог дочека али зато ће у ресторанима и клубовима бити по нешто за свачији укус. Веселиће се у ритму стране музике,пратити познати ди-џе-јеви,слушаће се ритмови домаћих бендова,али неће изостати ни народна музика и оркестар тамбураша. За разлику од првог дочека када су цене биле папрене,у петак је улаз углавном слободан али због великог интересовања резервације су обавезне.

Клуб студената технике (КСТ),спремио је програм на две сцене и највљује провод до јутарњих сати. На главној бини пуштаће се рок,поп,диско и МТВ хитови, док ће на другој бини владати хаус и ар-ен-би.

Клуб ,,Поветарац’’ ће у петак бити место састанка младића и девојака. Овај петак,па још тринаести,можда ће некима бити важан дан у животу јер могу пронаћи своју љубав пошто је планирана ,,Нађи дечка’’ забава. Наступаће поп-рок бенд ,,Незванична верзија’’,а цена карате је 250 евра.

Диско бар ,,Сова’’ вече посвећује манекенима и модним пистама. Организатори најављују специјалне госте као и модну ревију. Улаз је бесплатан али су резервације обавезне.

За оне који воле боемску четврт- Скадарлија Српску нову годину дочекује уз кувано вино,ракију и тамбураше. У ресторану ,,Три шешира’’ гости ће уживати у музици тамбураша по цени од 3.000 динара за мени док се пића посебно наплаћују.

Живе свирке ће бити на све стране. Локал ,,Пиплс’’ угостиће ,,Вајт сити бенд’’ и ди-џеј Скипија. Посетиоци за десет евра,колико кошта улазница,добијају 20 бесплатних врста пића. Група ,,Велики презир’’ ће наступити у клубу ,,Ган’’,где ће подсетити на своје највеће хитове у протеклих двадесет година.

Почетак Нове године по јулијанском календару биће обележен традиционалним ватроментом код Храма Светог Саве. Молебан ће служити епископ хвостански Атанасије. Тачно у поноћ са четири терасе Храма небо ће осветлити ватромет.

Протеклих година када су Срби чекали православну Нову годину на петак 13.дочекали су врло лошу и турбулентну годину. 1978.година донела је велики земљотрес од 7 степени по Рихтеровој скали на Копаонику. 1984. следећа српска Нова година која се чекала на петак 13.донела је још један земљотрес али мало блажи. 1989.такође доноси потресе али политичке, велику инфлацију,увод у вишестраначки систем и најаву великих политичких ломова у СФРЈ. И 1995.доноси ,,Олују’’,ону коју је извела хрватска војска. Каква ће бити 2012.остаје да видимо…