ФЕСТИВАЛ НАУКЕ ОБАРА РЕКОРДЕ

Да ли сте икада свирали ласерску харфу или видели матичне ћелије и упознали се са њиховним стварним потенцијалом?! Уколико сте посетили овогодишњи Фестивал науке, немогуће је да сте то заобишли. Под куполом Београдског сајма, од четвртка до данас, више од 20.000 ученика, из 350 основних и средњих школа, уз помоћ науке забављало се заједно са 600 научних демонстратора и научника, одговарајући посетиоцима на питања: „Шта је ово?“

FN 2015

Лего градионица, Мала школа за генијалце, Цицка и Мицка, чији су преци дали живот за науку, потом поставка о ветру, али и зона Експертинејџера, у којој су можда баш ове године нашли будући Милутин Миланковић, Никола Тесла или пак Јован Цвијић освојиле су најмлађе… „Није било посетиоца који није застао и питао: Како је ово могуће. Је л’ можете све још једном да поновите?!“ каже Анђела Лаудановић, учесница на Фестивалу науке у оквиру програма „Експерт тинејџери“.

Festival nauke 4

Интерактивна поставка о природном гасу, биолошка поставку која објашњава хијерархију мравополиса, остаци диносауруса из Вајоминга, као и физичка поставка која је открила невидљиве снопове светлости била су само нека од чуда која су захваљујући науци заиста могућа. „Фестивал је заиста био узбудљива научна авантура, а највеће интересовање било је за поставку неуронаука која на једноставан начин објаснила сложени процес функционисања нервног система и везу између нервног импулса и мишића“, истиче Ана Јовановић, директорка фестивала.

F.N.obara sve rekorde

 везде научно-фантастичне бине били су амерички неуронаучник Грег Гејџ и научни центар из Естоније са експлодирајућом представом о немогућим мехурићима и безбедним експлозијама. Грејџ који је напустио место инжењера у једној технолошкој компанији да би постао научиник, оценио је да живимо у времену врло узбудљивом за науку, јер је неуронаука још неистражено поље. Статус домаће научне звезде потврдио је Милан Поповић са сарадницима.

Fest nauke 2015 forenzicari

Дела поставке Центра за промоцију науке, биле су испуњене до последњег места, приликом пројекције „Океанијума“, док су велико интересовање публике изазвали и експерименти Факултета за физичку хемију. Своје рефлексе пожелели су да испитају и старији посетиоци Фестивала, док је највећу пометњу и изненађење изазивала представа госта из Израела – доктора Молекула.

Okeanijuuuuum FN

Генерални спонзор Фестивала је компанија НИС, пријатељ манифестације је МТС, а подршку су пружили Центар за промоцију науке, Француски институт, Институт Сервантес, Италијански институт за културу, амбасаде САД и Израела.

Много радозналих посетилаца пожелело је и да мислима покрене лоптицу. Неки и да њихове мисли управљају светом заувек, међутим овогодишњи „Фестивал науке“ је завршен. „А шта је ово?!“  Речи које ће доказати да су чуда  и људи који та чуда стварају, свуда око нас. Откријмо их и не заборавимо. Захваљујући њима наука живи. Захваљујући њима овај текст дошао је до Ваших очију.