„ЉУДСКИ ГЛАС“ ЋЕ 22. ДЕЦЕМБРА ПРОГОВОРИТИ

Три позоришне премијере и једно гостовање удишу ваздух Битеф театра. Након две премијере, своје прво играње, имаће и „Људски глас“. И то, 22.децембра.

„Лени“ је само једна у низу представа у оквиру сезоне „Идентитет“, а премијерно je изведена 12.децембра. Реч је мултимедијалном триптиху о животу и делу Лени Рифенштал, као парадигми лепоте и зла, по драми Валерије Шулцове и Романа Олекшака. У представи играју: Владица Милосављевић, Горан Јевтић, Бранка Петрић, Ненад Хераковић и Катарина Марковић, док режију потписује Татјана Мандић Ригонат. „Ова представа отвара бројна питања актуелна у данашњем времену, као што су однос уметности и пропаганде, новинарства и пропаганде, али и одговорности и манипулативности уметника и новинара. Поставља се питање може ли се бити нечовек и бити уметник истовремено, као и постоји ли одговорности изнад уметничког дела“ каже Татјана Мандић Ригонат, редитељка представе „Лени“.

12339324 10153724238540750 1917460836154223067 o

Представа у режији Драгане Варагић „Ослобађање госпође Клито Местрес“ своју премијеру на сцени Битеф театра имала је синоћ. У питању је пројекат групе уметника са наших простора који живе и раде у Канади. „Трансформација, идентитет између два језика и културе, као и однос између прошлости и садашњости и фикције и реалности су оно што је ова представа дочарала“, истиче Драгана Варагић, глумица која је уједно и редитељка представе.

OSLOBAĐANJE KLITO MESTRES 1 1040x627

Колико се, како и где чује Човек?! На та питања, одговор ће Вам донети премијера опере Франсиса Пуланка „Људски глас“ која је заказана за 22. децембар. Реч је о делу насталом по истоименој монодрами Жана Коктоа, у режији Софије Перовић. „Љубавна патња проузрокована и подстакнута телефоном као комуникацијским средством које ствара привид присуства гласа, али који истовремено физичко одсуство вољене особе чини још бољим, захтевало је музичко и сценско дело које ће нас вратити у доба када је зазвонио први мобилни телефон“, наглашава Софија Перовић, редитељка опере „ Људски глас“.

Уметничка огранизација Албалуна из Сплита са представом „Жана Женеа: Слушкиње – паралелна експозиција“, гостоваће 28.децембра у Битефу. Редитељ представе је Горан Головко, а оно што разликује ове представе од ранијих јесте жанровски различит и изазован програм који ће покушати да одговори на филозофско питање: „Ко сам то ја“, закључује Милош Латиновић, директор Битеф театра.