„Др Нушић“ апсолутни победник на „Фестивалу победника Фестивала“

Представа „Др Нушић“ Кокана Младеновића, у копродукцији Крушевачког позоришта и Народног позоришта Сомбор, однела је титулу апсолутног победника на „Фестивалу победника Фестивала“, који је одржан у Центру за кулутру и образовање Раковице. Реч је о позоришним свечаностима на којима је приказано пет победничких представа из Србије, али и било речи о светском позоришном стваралаштву.

Упоредивши културу са спортом, уметнички директор Фестивала, професор др Милован Здравковић, који је заједно са Миланом Нешковићем и Аном Софреновић, био и један од чланова жирија, каже да не постоји јасно дефинисана културна политика, већ да је све сведено на индивидулану иницијативу, те да је заступљеност оваквих манифестација изузето мала. „Позориште не сме да буде само класично и истраживачко. Осим редовног, овај Фестивал одликује и богат пратећи програм, а све то у смислу подизања погледа на културу и свести публике на уметност“, истиче Здравковић.

Оваква манифестација јединствене продукције, са  ретко виђеним репертоаром у Београду садржи јединствен спој различитости. По први пут публика је била у прилици да осим представа чује и како функционише единбуршки „Фринч Фестивал“, колико су нам Фестивали потребни, да ли их довољно познајемо, како се финансирају, колики је њихов значај, као и да ли су довољно медијски пропраћени. „Жирирање ове врсте фестивала причињава ми велико задовољство. Није мала ствар на једном месту видети толико представа из целе Србије. Нити временски, нити фининансијски.“

„Богојављенска ноћ“ Српског Народног позоришта из Новог Сада у режији Егона Савина, Народна драма“ Снежане Тришић позоришта „Бора Станковић“ из Врања, „Ожалошћена породица“ Стеријиног позоришта из Вршца у режији Владимира Лазића  и „Постмодерни кабаре доброг војника Швејка“ Александра Лукача Шабачког позоришта биле су представе које су се поред „Др Нушића“ бориле за титулу победника. За најбољу представу према оцени стручног жирија, као и према оцени жирија публика добио је „Др Нушић“, док је награда за најбољег глумца Фестивала припала Саши Торлаковићу који је играо Животу Цвијовића.

Predstava DOKTOR NUSIC

„Препознајемо се у Нушићу, у Домановићу и у различитим сатиричним рукописим, јер смо земља у којој сатира опстаје. Мењају се стилови у драмском писању, али сатира не застарева, будући да се ми ни мало не мењамо. Занимао ме је човек који је имао храбрости да своје ставове износи на сав глас и да због тога одлежи у затвору и буде поносан на своје затворске дане, истиче Кокан Младеновић, редитељ представе. Да су ово Нушићева времена и да је данас све на продају, сагласан је Саша Торлаковић, најбољи глумац „Фестивала победника Фестивала“. „Као што каже Живота Цвијовић кога тумачим, данас је све на продају, од поштења, преко части, савести, љубави, пријатељства, до угледа и поштовања, али данас се најмање купује. Отићи на представу је глупо, али гледати ријалити – шоу програме је тренд. Нушић је био потпуно у праву, памет нам извозе“, наглашава Торлаковић.

Dr Nusic

Први „Фестивал победника Фестивала“ је завршен. Неопходно је да буде укороњен и да оформи своју сталну публику, јер они отварају нове просторе за уметност. „Култура није трошак. Она може решити проблеме у друштву, чак и финанскијске природе. Када бисмо имали већу подршку државе, Фестивале бисмо могли да извозимо, а самим тим и да допринесемо државном развоју. Тада бисмо бољу поруку нашој култури и уметности могли послати, закључује Наташа Николић, директорка Центра за културу и образовање Раковице.

Оно што је у Нушићево време била тек једна спорадична аномалија, данас је постала свеопшта друштвена пракса. Живимо у доба лажи и подвала, те се чини да ће „Др Нушић“ редитеља Кокана Младеновића, у копродукцији Народног позоришта Сомбор и Крушевачког позоришта бити актуелан још дуго, дуго, јер је управо он светли пример глумачки упечатљивог и редитељски промишљеног, друштвено одговорног позоришта.