ПРИКЉУЧИТЕ СЕ АКЦИЈИ „НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК“

Акција „Негујмо српски језик“ коју је покренуо Секретаријат за културу у сарадњи са Филолошким факултетом и Библиотеком града Београда, већ неколико месеци подстиче нас на размишљање о српском језику и језичкој култури. Скупштина града доделила јој је Одбор, а њен циљ у наредном периоду је да заживи на подручју целе Србије. Велико интересовање за њом показују и становници Републике Српске.

Уколико вас је Зоран Кесић на аутобуском стајалишту опомињао да не кажете еуро, већ евро, зато што живите у Европи, а Марчело вам говорио да је дошао с другом трамвајем, а не с колима, то је зато што су они само неке од бројних јавних личности које су подржале акцију „Негујмо српски језик“.

negujmo srpski jezik jeeeej

„Акцију спроводе одговорни људи са честитим намерама, без било каквог комерцијалног садржаја. Желимо да трајемо дуго, јер је брига о језичкој култури озбиљан задатак. Важно је шта, али још је важније како говоримо“ каже Вељко Брборић, шеф Катедре за српски језик на Филолошком факултету.

Очување и заштита српског језика, писма, опште језичке културе и писмености добила је и одбор који ће наставити да управља акцијама, осмишљава и покреће иницијативе и чини све што је потребно да се ова делатност квалитативно шири. На његовом челу је Владан Вукосављевић, градски секретар за културу, а чланови су Горан Весић, градски менаџер, Вељко Брборић, шеф Катедре за српски језик на Филолошком факултету, Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града, Светислав Гонцић, в. д. директорка Установе културе „Вук Караџић”, и Небојша Брадић, главни уредник културног програма РТС-а.

„Идеја је да забавно и едукативно сачувамо језик који представља душу, тј биће нације“ истиче Владан Вукосављевић, градски секретар за културу. Следеће године у плану је и продукција телевизијског квиза који би се бавио граматиком и правописом српском језика, али и књижевношћу и поезијом. Такође, ради се и на покретању емисије о језичким нормама. Према речима Горана Весића, акција за очување српског језика има позитивне одјеке и у Републици Српској. Он је разговарао са председником Милорадом Додиком о идеји да кампања и тамо постане званична. „Ова акција је показатељ да се добре ствари могу урадити и без новца, уз помоћ донација. Надам се да ће она постати нешто по чему ће се престоница памтити“, нагласио је Весић.

djole

Нови плакати, нови спотови и нове језичке недоумице очекују Вас у градском превозу. Позване су школе, факултети, медији, предузећа, као и Установе културе да се прикључе акцији, јер је питање језичке културе и писмености, питање свих нас. (https://www.youtube.com/watch?v=1ixSJ64Sgaw)