”Мушка пунђа” – револуција на глави

Последњих годину дана на улицама све чешће виђамо мушкарце са дугом косом, односно реповима који су увијени у мале пунђе. Многи ће прокоментарисати да је то нови тренд, али историјски гледано, можемо рећи да је „мушка пунђа“ претеча свих фризура, коју везујемо за период пре нове ере, ратнике и самураје, а пре свега за Буду.

За „мушку пунђу“ се каже да је контроверзнија фризура од популарне „чирокане“, која је од средине 1970. година била један од симбола панк субкултуре.

А како је почело …?


Дејвид Бекам / Леонардо Дикаприо

Мушкарци су носили пунђе годинама уназад, још од времена самураја. Такође, носили су дугу косу вековима, почев од старих Хелена. У међувремену, дошло је до великих промена, дуга коса се везивала искључиво за лепши пол, све до периода после Другог светског рата, када је широм света почела да цвета поп култура. Али почетком 2000. година „мушка пунђа“ доживела је поновни процват захваљујући Дејвиду Бекаму, који је популаризовао ту фризуру на глобалном нивоу.

Неколико година касније „мушка пунђа“ је постала синоним за хипстере, који су у једном тренутку почели да диктирају свој стил на модној сцени, али ова фризура крајем 2013. доживљава врхунац у модном свету и постаје „обавезни детаљ“. Тако је и ове сезоне!

Такође, „мушка пунђа“ је инспирисала многе познате личности, као што су Џеред Лето, Колин Фарел, Леонардо Дикаприо и друге, да свој стајлинг ове године креирају према њој.

Да ли се вама допада?