Дијагноза занемарено здравље

Резултати систематских прегледа забрињавајући : студенти све болеснији

Сиромаштво, стрес и нередовна исхрана, лоше утичу на здравље студената. Ако томе додамо и дуго седење над књигом у читаоницама и време које проводе испред рачунара употпуњујемо списак узрока због којих студенти све чешће  оболевају.

Према подацима завода за Заштиту студената, сваки пети студент носи наочаре а стално је у порасту и број оних који пате од анемије. Студенти се жале и на болове у кичми и раменима а код многих је присутан и синдром компјутерског вида. Годишње у овој установи лекари обаве око 20.000 систематиских прегледа младића и девојака са прве и треће године и око 10.000 провера за усељење у студентске домове. После ових прегледа скоро сваки други студент се упути на даље лечење код специјалисте.

– Студенти највише обољевају од акутних респираторних инфекција и инфекција мокраћно-полног система, заразних болести – објашњава докторка Зденка Јанковић, специјалиста социјалне медицине у Заводу.

– Веома су заступљене и повреде, а међу болестима крви најзаступљенија је анемија – истиче докторка Јанковић.

Лекари наглашавају да су студенткиње због дијета које држе без консултација са лекаром анемичне и анорексичне, те да су им потребни месеци лечења да би се овај поремећај исправио. Њихове колеге, пак често имају повишен холестерол, па и крвни притисак као последицу нездраве исхране.

 Студенти се већином хране у студентским мензама где се још од 1986. године нису битније мењали јеловници. Не треба заборавити чињеницу да се ови млади људи често хране у пекарама и ресторанима брзе хране, пошто од обавеза не стижу да оду до мензе, а за квалитетнију исхрану немају новца.

– Не може се рећи да је храна која се користи у студентским мензама лошег квалитета, али свакако није у доброј мери прилагођена ономе што би требало или што би млади људи хтели да једу. Добра је ствар да до сада није било већих епидемија и тровања храном, бар последњих година. Међутим, неопходно је увести озбиљне промене у начину исхране студената јер је њима и најпотребније да се здраво и квалитетно хране, рекао је Миодраг Станојевић, доктор опште медицине.

 Последице лоше исхране приметили су и зубари, док гинеколози нарочито истичу важност редовних прегледа, услед све већег броја гинеколошких проблема код девојака.

 Од сиромаштава и стреса лоше је и ментално здравље, а све чешћи су и психосоматски проблеми, па лекари упозоравају да треба повећати доступност здравствене услуге.

– Тешкоће при дисању, при варењу, ремећење ритма сна и будности, губитак апетита, повећан апетит, болови у различитим деловима тела, све то могу бити и психосоматски проблеми који указују на соматски, телесни одговор особе на једну врло стресну и за њу хронично исцрпљујућу ситуацију – објашњава психолог Мирјана Вуковић.

  Завод за заштиту студената Београда са стационаром пружа и болничку и здравствену заштиту. У овој утанови ради 52 лекара различитих специјалности, двојица специјалиста биохемије, 15 стоматолога, троје здравствених сарадника и 86 медицинских сестара – техничара. Сви они на располагању су студентима са здравственим проблемима.