Зграде ничу, станови се не продају

 

Пре три недеље у Смедереву су почети радови на новој згради, која би по плану требало да има 3700 квадрата. Предвиђено је да зграда има седам спратова, од тога један високо приземље, а бројала би око 50 станова. Објекат би требало да буде завршен крајем 2015. године, за кад је планирано и усељење. Локација је и више него повољна, недалеко од Спортског центра Смедерево, на десетак минута хода од центра града.

Ово није једини започети пројекат, али јесте најскорији. Има 11 стамбених зграда, са у просеку 50 станова, на различитим локацијама, које чекају купце. Од тога пет зграда је у потпуности завршено, са фиксираним ценама по метру квадратном и укљученим ПДВ-ом у цену. За зграде које су тек у изградњи инвеститори нуде ниже цене са могућношћу враћања ПДВ-а купцима којима је то први стан, а ових зграда тренутно има три. Остале три зграде су скоријег датума, али нису успеле да продају све станове, па је цена ових станова знатно снижена од фиксне цене тих станова у изградњи, међутим те станове већ неколико година нико не купује.

Смедерево је град са око 100.000 становника, а просечна плата се креће у распону од 300 до 500 евра. Низак животни стандард, недовољно развијена инфрастуктура и незапосленост су синоними за овај град. Међутим, инвеститорима то не смета. Они виде у Смедереву повољну прилику да зараде. Дозвола за градњу се лако добија, слободног земљишта увек има, а кад га нема онда се прелази на старе куће које се руше, у замену за нови стан људима који ту живе.

Квадрат прецењен, а цене различите

Најчешћи проблем који се при куповини станова јавља јесте прецењена цена квадрата. Интересантно је да две зграде у непосредној близини које упоредо напредују са радовима цене квадрат различито, и то у драстичној мери. У једној згради стан се може купити већ 

9

од 650 евра по метру квадратном, док у другој, која је на само пет минута хода од ње удаљена цена је 800 евра по метру квадратном. Купци су шокирани, али инвеститори имају образложење. Главни инвеститор најновије зграде у изградњи Никола Стојковић наглашава да купци треба да знају где купују и од кога купују. ,,Смедерево је град који је тек у развоју, овде су потребни инвеститори са идејом која 

Једна од новоизграђених зграда са празним становима

ће грађанима понудити нешто другачије, која ће осмислити њихов дом. Уверен сам да ће зграда у коју сам уложио много и пара, али и идеја бити управо то што је Смедереву потребно. Објекат је тек у изградњи, али већ има заинтересованих купаца. Цена стана сада је 690 евра по метру квадратном, а након изградње биће 850 евра по метру квадратном. Свака врста договора са купцима је могућа, а ја сам сигуран да ће ово остварити свачије замисли”, задовољно прича Стојковић.

Да ствари баш и нису тако бајне као што се могло закључити по речима инвеститора, сведочи више од 300 празних станова и још 200 који ће бити у понуди у наредних годину или две дана. Купци се најчешће опредељују за станове од 40 до 60 квадратних метара а да цена не пређе преко 40.000 евра. Немали број њих се одлучује за подизање стамбеног кредита, услед финансијских проблема. Овај начин куповине је не само погубан по купца, већ и оптерећујући. Мирјана Ракић, дипломирани еконимиста, купила је стан пре осам година помоћу кредита Уницредит банке. ,,Моја породица и ја смо дуго живели приватно, јер могућности за куповину стана нисмо имали. У мају, 2006. године сам подигла кредит за куповину стана на рок од 20 година. Сваког месеца цена рате варира, приближна је 300 евра. Велико је оптерећење јер ми скоро половина плате одлази на кредит, али бар знам да улажем у нешто своје”, рекла је Мирјана.

Оно што поред несташице пара представља проблем јесте и неповерљивост купаца у квалитет новоградње. Грађани се све ређе усуђују да купе стан у изградњи, иако је тада цена по квадратном метру и до 200 евра нижа од фиксиране цене. Разлог наводе у лошем искуству рођака, комшија, колега, који су куповали станове за које се касније испоставило да је квалитет материјала предвиђеног за градњу упола смањен, па је зграда урађена само да на први поглед изгледа лепо.6

 Спорна зграда

Грађани овај проблем повезују и са нереспектабилним инвеститорима, те да су фирма која изводи радове или инвеститор од кључног значаја када се опредељују где ће купити стан. Овоме у прилог иде и немили догађај, који је још

више уздрмао, ионако слабо, стамбено тржиште. Реч је о власнику грађевинске једне фирме, Милошу Стојановићу, који је купцима продавао станове у Смедереву под хипотеком, за шта су они то сазнали од банке, са којом је инвеститор склопио уговор. Фирма је затворена, инвеститор ухапшен, али је штета несамерљива. Ово је још више допринело ниској тражњи купаца, који сада желе да купе стан само од проверених власника, и то тек пошто је зграда завршена.

Стан да, куповина преко агенције не

Купци се ретко одлучују за куповину стана преко агенције, због провизије коју агенција узима. Власник агенције за некретнине ,,Корона” из Смедерева, Радован Станковић наводи да је најчешћи проблем немогућност стварања компромиса између продавца и купца. ,, Продавци некретнина своје станове вреднују по много вишим ценама него што могу да се продају, па су корекције неминовне како би дошло до продаје. Ево већ неколико месеци покушавамо да направимо компромис између продавца који за стан тражи 33.000 евра и купца који не може да плати више од 31.000 евра, али за сада не успевамо да постигнемо договор. Због тога у самом центру града велики број двособних станова са централним грејањем по ценама од 35.000 до 40.000 евра и по неколико месеци чекају на своје власнике”, наводи Станковић.

У Смедереву постоји велики број старих зграда, које су старе и по 30 година. Зграде су максимално очуване, станови малтене непромењени, само по неки реновиран. Купци су задовољни, јер током дуготрајног периода нису могли да се пожале ни на буђ, ни на влагу, нити на пуцање плафона, нити на напукле инсталације. Сваки од ових проблема муче купце станова у новоградњи, који у тим станивима живе непуних пет година. Пример је зграда у ужем центру града, завршена пре шест година. Станари ове зграде, поготово они са последњег спрата, жале се на појаву влаге у зимском периоду и напукао плафон, који се појављује и у купатилу и у собама. Из овог разлога када купци нису сигурни у квалитет изградње, чешће траже станове у старијој градњи.

Грађевински инжењер из Смедерева Мирко Петровић каже да заиста постоји проблем када су у питању нове зграде у Смедереву. ,,Тренутно је фирма за коју радим ангажована на једном новом стамбеном објекту и биће посла наредне две године. Мени је као раднику, битно да има посла, али исто тако се трудим и ја, и свако други из фирме да урадимо нешто како треба, без лажних обећавања. Дешавало се да нас ангажују инвеститори за неки објекат, и ја као главни извођач радова напишем спецификацију материјала потребну за израду радова, а сутра добијем нешто што нисам поручио. Под тим условима никада нисам радио, јер не желим да се сутра 50 породица усели у ту зграду и да знам да ће им се влага за три месеца појавити на зиду”, рекао је Петровић.

Очигледно је да само инвеститори виде светлу тачку када је стамбено тржиште у питању. Не занима их толико шта купци желе, већ најлакши начин да се дође до пара. Услед тога овај проблем поприма све већи обим. Зграде ничу, станови се не продају, инвеститори закидају на материјалу, не би ли коју хиљаду ставили у џеп, па ако им се још посрећи да станове продају, они су своје улагање упетостручили. Наравно да се овде не прича о свим инвеститорима, али зато купци купују само од оних у које верују, па и од њих све ређе, због високих цена станова.

Апсолвент на Грађевинском факултету у Београду Марко Илић, који је из Смедерева, проблем види у још нечему. ,,Зграде ничу једна поред друге, а цене су различите. Више нико од инвеститора не гледа толико ни локацију, ни простор, битно им је да је земљиште празно. Ретко која нова зграда има 90гараже, већ им је лакше да направе мали паркинг простор испред, и то без видео-надзора. Не маре за захтеве купаца, сами постављају стандарде. У Смедереву постоје две грађевинске

Једна од нових зграда без сопственог паркинга

фирме за које могу да гарантујем да ће радове извести поштено, мада се данас инвеститори одлучују за раднике са стране, како би лакше прикрили недостатке у раду”, истиче Марко.

Нове зграде у Смедереву су и данас празне. Што због високих цена, што због неповерљивости према инвеститорима. Уколико инвеститори не постану свесни стандарда грађана овог града ситуација ће остати иста јос дуго. Купци у овом граду су скромни, не треба им луксуз и ђакузи у купатилу, као ни улично осветљење зграде, па су зато скромни и кад су цене у питању. Инвеститори су слепи на захтеве купаца, па постављају високе стандард, неприлагођене цене, али зато обећавају луксуз. Разлике тренутно изгледају непомирљиве, а решење треба тражити у налажењу компромиса између ове две стране у будућности.