Светски број један у тенису – наш прозор у свет

Један је Ноле! Србија и обожаваоци тениса са правом ово могу рећи, с обзиром на то да је Међународна тениска федерација пети пут заредом прогласила Новака Ђоковића најбољим тенисером године. Наравно, ова титула му није изостала ни на домаћем терену, па је проглашен најбољим спортистом у Србији у 2015. години.

Ову годину ће Новак добро упамтити по успесима на терену. Ако успехе претворимо у бројеве то изгледа овако. У 2015. години имао је укупно 82 победе и шест пораза. Освојио је 11 АТП титула, од тога три грен слема и шест мастерса. Одиграо је укупно 15 финала од 16 турнира. Уједно је и први тенисер у историји који је четврти пут заредом освојио завршни АТП турнир.Прво место на АТП листи ником није препустио већ четири године, а са 16.585 поена тешко да има конкуренцију. На другом месту је Енди Мареј са 8.945 поена, а  на трећем Роџер Федерер са 8.265 поена.

Година која је на измаку је за Ђоковића и финансијки најплаћенија година. Процењује се да је од победа на турнирима у овој години зарадио око 21.6 милиона долара, па се његово тренутно богатство процењује на 91.2 милиона, а испред њега је само Роџер Федерер са 96.4 милиона долара.

Новак је познат и као неко ко својим новцем жели да помогне деци и угроженима. Фондација Новак Ђоковић ове године донирала је новац за помоћ угроженима од поплава. Осим тога, обновљено је на десетине вртића по селима широм Србије, последњи у Владимирцима и Котражи. Недавно су подељени и новогодишњи пакетићи деци из хранитељских породица из Крушевца и Ћуприје.

Врло важан пројекат за нашег тенисера покренут ове године је нова линија производа без глутена и лактозе, под називом DJOKOlife. Она представља специјално биране производе најфинијег квалитета који одговарају Новаковом ритму И начину живота, али је намењена и свим људима који имају прописан овакав начин исхране или једноставно желе да се хране здравије.

У оквиру Фондације у октобру је покренут први студентски часопис ,,ОРИГИНАЛ“, који излази једном месечно и до сад су доступна три броја, на свим факултетима у Србији бесплатно или на киосцима широм Србије. Овај часопис има за циљ бољу неформалну едукацију младих, а неке од тема су враћање на праве вредности, давање различитих идеја младима шта после факултета и многе друге. Главни и одговорни уредник часописа, уједно и директор Фондације је Јелена Ђоковић, супруга нашег тенисера.

nole i jelena

Новак је у 2015.години био веома активан на друштвеним мрежама, а на Твитеру је често уз породичне фотографије наглашавао колику му подршку у каријери пружа супруга, а однедавно и њихов једногодишњи син Стефан.