Стигао је Сајам књига!

Сајам књига

Највећи сајам књига у Србији и у региону је свечано отворен у Хали 2 Београдског сајма по шездесети пут на радост свих љубитеља књиге.

У име Русије, земље почасног госта, учеснике Сајма је поздравила Наталија Нарочницкаја, директор московске Фондације за историјску перспективу, приређивач серије књига о историјским везама Русије и Србије.

Наталија Нарочницкаја је аутор бројних научних радова о националној историји, међународним односима и савременој политици, укључујући и њен најзначајнији рад – „Русија и Руси у светској историји“.

Са поносом, гошћа из Русије је констатовала да су „и њена домовина и Србија и даље земље које читају“, и додаје да је „наш задатак пре свега да помажемо процес међусобног упознавања. Више руских књига треба да се преводи на српски, више српских аутора треба да нађе пут до срца руских читалаца. Ми треба да чувамо и увећавамо непроцењиво благо наше словенске православне културе, нашу Богом дану ћирилицу!“.

„За Русе и Србе подједнако су драга имена Толстоја, Достојевског, Пушкина, Шолохова као и Петра Петровића Његоша, Бранислава Нушића, Добрице Ћосића и Иве Андрића. Нека се овај низ славних имена никада не прекине, нека се попуњава новим именима“, поручила је Нарочницкаја, и додала да ће можда баш на овом сајму посетиоци наћи за себе нове ауторе, нова дела која ће им открити Русију.

Част да отвори јубиларни Сајам књига ове године припала је редитељу и писцу Емиру Кустирици.

Сајам ће трајати све до 1. новембра. Улазница кошта 250 динара, а посетиоци ће са књигама моћи да се друже сваког дана од 10-21 сат.