Сви путеви воде у Рим

У граду старом 28 векова налази се величанствени Колосеум, егзотичне Шпанске степенице, средиште католичанства Ватикан, пије се најбољи еспрессо, једе најбоља италијанска пица, и на крају се баца новчић у фонтану ди Треви да би се поново вратили

 

 

Рим је главни град Италије и јужноиталијанске регије Лацио. Још је познатији као вечни град богате историје. Рим је центар старе античке културе, од које је остало много споменика до данашњих дана, а један од највећих је свакако Колосеум. Град се налази у доњем току реке Тибар у непосредној близини Средоземног мора и један је од највећих центара Медитерана. У склопу градског подручја Рима налази се и Ватикан, црквена држава и седиште римокатоличке цркве и Папе. Једна од највећих знаменитости и незаобилазних атракција  поред Колосеума, су Шпанске степенице.

Шпанске степенице

 Степенице су изграђене 1725. године и спајају Шпански трг и цркву Санта Тринит деи Монти. Оличење су неокласичног периода и античког духа, а Трг је добио име по амбасади Шпаније из 16. века. Централно место степеница заузима фонтана која је направљена у облику чамца или барке,те отуда и надимак баркача, јер је после једне од поплава нађена насукана барка. Фонтана је направљена у част регулисања тока реке Тибар. Испред фонтане налазе се чувене степенице које се у оригиналу зову степенице Св.Тројства, по истоименој цркви коју је подигао Луј XII. Степенице су пуне људи који на њима седе од почетка до врха. Туристи и мештани их користе за одмор, причу и опуштање. У подножју степеница поред фонтане у облику чамца, са десне стране налази се ненаметљива кућа Кетс-Сели. На самом Тргу налази се мноштво продаваца који поклањају женама руже, продају сувенире и сликају туристе. Ту су такође стационирани мештани са фијакерима и прелепим коњима за вожњу кроз град.

Шпанске степенице

Степенице су у пролеће украшене пинк азалејама, а у јулу месецу на степеницама се одржавају модне ревије неких од најпонатијих италијанских креатора. На само два километара од величанствених Шпанских степеница, налази се највећа знаменитост Рима и уједно један од најстаријих Колосеума на свету.

Колосеум

Овај трајни симбол античког Рима и место некадашњих гладијаторских освајања и борби, и данас оставља без даха. Дању сунце обасјава дорске, јонске и коритске стубове од којих је саграђен, а ноћу их красе рефлектори и огромне светиљке у различитим бојама које их чине још атрактивнијим. Архитектура Колосеума састављена је од стубова и једне подземне мреже ћелија, коридора, рампи и лифтова који су коришћени за превожење животиња од кавеза до арене. Оригинална структура је нагрижена и излизана кроз године харања и земљотреса, тако да је само главна мрежа остала трајна.

КолосеумКолосеум

Испред Колосеума често се могу видети глумци који обучени у старе Римљане изводе перформансе и позивају многобројне посетиоце да се фотографишу са њима. Око Колосеума је мноштво туриста који шкљоцају фото-апаратима и збуњено гледају у мапе овог огромног града, заљубљених парова који шетају, старијих људи који седе и разговарају на клупама у круг поређаним око Колосеума, а није редак призор просидбе испред овог велелепног здања.

Ватикан

Ватикан је најмања независна држава на свету. Налази се у центру Италије, са површином од свега 44 хектара. Најпосећенији је за време одржавања миса и церемонија, као навеће средиште Католичке цркве. Дводневним  церемонијама, односно беатификацијама Папа обично присуствује преко 200.000 католика. На улазу у Ватикан стоје војници, полицајци и римски Каљинери који надгледају целокупо дешавање. Беатификацијама присуствују и велики број делегација из целог света, чланови краљевских породица и шефови држава. У то време, неретко су цене смештаја, хране и улазница за већину маифесација знатно скупље.

Ватикан

Циркус Максимус, антички локалитет и уједно највећа грађевина старог Рима је за време миса преплављен људима који чекају у колонама да одају почаст Папи. Пажњу туриста највише привлачи базилика Светог Петра, изграђена у класично ренесансном стилу. Базилика је дугачка 194 метара, а свод је висок 44 метара. Својом величином, лепотом и стилом у којем је грађена заиста оставља без даха. Ова базилика је подигнута на гробу Светог Петра и сматрају је једном од најважнијих хришћанских цркава.

Фонтана ди Треви

Величанствена грађевина коју је саградио Никола Салви окупља на хиљаде туриста дневно. Кинези, Руси Американци сви на својим језицима покушавају да ухвате тренутак да се сликају, јер је од велике гужве тешко ухватити прави моменат и усликати огромну фонтану у целости. Постоји могућности сликања професионалним апаратом и добијања фотографијео дмах, али ухаћени моменат се наплаћује дупло више. Статуе које красе овај водени призор представљају Абуданце, Агрипу, Салубрити, Виргин и Нептун са два Тритона.

Фонтана Ди треви

На средини фонтане налази се скулптура Нептуна владара мора, а са бочних страна статуе Тритона. Тритони су према легенди Нептунови синови, од којих један покушава да обузда коња, а други га мирно води. Процењено је да се сваког дана у фонтану баци око 3000 евра који се користе за чишћење Рима. Фонтана ди Треви се нашла у сценама многобројних познатих филмова као што су “Празник у Риму“, “La dolce vita“, “Scarlet and the black“. Према легенди, свако ко баци новчић у фонтану ди Треви вратиће се поново у Рим.

Шопинг у Риму

Најпознатија, уједно и прва робна кућа је La Rinascente, отворена још 1887. године. Rinascente се недавно преселио из свог старог простора у Via del Corso, улицу дугачку 1.5 километар. У Rinascenteu постоји огроман избор најпознатијих марки одеће, обуће, парфема, козметике… Висока мода смештена је у три паралелне улице, а све излазе на Via del Corso. Реч је о Via Condotti, Via Borgognona и Via Frattina. Овде се налазе радње свих великих италијанских дизајнерских кућа, као што су Dior, Gucci, Armaнi, D & G, Prada, Ferragamo, Gai Mattiolo, Ferre итд.

Виа дел Корсо

Via Nacionale je улица која је такође испуњена бутицима, али са доста повољнијим ценама због удаљености од центра. Двадесет и пет километара од центра налази се огроман тржни центар Castel Romano, у којем су стална снижења најпознатијих италијиских и светских брендова.