Деца у ланцу Интернет проституције

Проститутке у Србији најлакше је резервисати преко Интернета. На „мрежи“ постоје десетине сајтова преко којих се, без увијања и прикривања, нуде сексуалне услуге. Клијенти могу да гледају фотографије, услуге које девојке нуде, њихове услове и цене. Интернет је протеклих година „из корена променио цело тржиште порнографије и проституције.

Клијентима је много лакше да пронађу младе жене за секс. Понекад се жене саме нуде преко интернета, али чешће их тамо представе макрои. Криминалцима који већ имају разгранате мреже проституције и трговине људима, на интернету је сада још лакше да дођу до група у којима су претежно младе девојке. Сајтови за малолетничку Интернет проституцију итекако постоје и на њима има девојчица из целе Србије. Нису уопште ретки сајтови који потпуно легално наплаћују своје услуге и плаћају своје, грубо речено, стриптизете, које се путем интернета свлаче и пружају ту врсту услуга. Оно што је поражавајуће у целој причи јесте да су то углавном деца од 12 до 25 година старости. Те девојчице неретко завршавају у зачараном кругу уцене, након чега из страха настављају да се баве веб-проституцијом.

Развој технологије у многоме је олакшао живот савременог друштва, али је истовремено допринео и развоју нове форме криминала – cyber-криминала. На Интернету нико није заштићен. Интернет простор је неограничен и неконтролисан, а законске санкције против одраслих који уводе децу у ову врсту проституције су веома благе, као што су и санкције против педофила. Према Кривичном законику Републике Србије онај ко прибавља за себе или другог, поседује, продаје, приказује, јавно излаже или електронски или на други начин чини доступним слике, аудио-визуелне или друге предмете порнографске садржине настале искоришћавањем малолетног лица, казниће се затвором од три месеца до три године. У земљама ЕУ се казне за та кривична дела крећу и до 10 година затвора.

Чињеница је да се ,,дигитална генерација” много боље разуме у савремену технологију од родитеља, тако да им је лако изманипулисати родитеље и упустити се у различите авантуре на Интернету. Чак и малолетнице користе чет – који се не може контролисати – и тако наилазе на људе које је боље не познавати. Често у комуникацији задобијају њихово поверење, пишу о заједничкој будућности те наводе младу жену на састанак уживо и од првог састанка их наговарају на бег од куће. На Интернету се никада не зна са ким се комуницира. У борделу макар видите човека који вас ангажује.

Деца нису свесна последица небезбедног коришћења Интернета као што су педофилија, дечија проституција, порнографија и секс трафикинг, док се такав случај не догоди у пракси. Ко је крив? Родитељи? Школа? Морално изопачено друштво и укаљан систем вредности или саме девојчице које постављају фотографије на којима су оскудно одевене и представљају прави мамац за педофиле и Интернет манијаке?

Према прошлогодишњој анкети Министарства за телекомуникације под називом ,,Ебарт“, родитеље сваког трећег детета у Србији не интересује шта оно ради на Интернету. Школе не посвећују довољно пажње едукацији деце у овој области. Деца су без знања прихватила овај модеран начин комуникација, без свести о опасностима које их вребају док су на Интернету.

Више нема новости и изненађења када се говори о теми Интернета и о циљевима за које га појединци и групе користе. Питање је да ли се нешто променило у позитивном смислу и где се данас налазимо? Охрабрујуће вести налазимо у различитим акцијама које се спроводе у нашој земљи, попут полицијске акције „Армагедон“ током које је ухапшено више десетина особа код којих су пронађене фотографије и видео-записи са дечјом порнографијом, као и акције ,,Кликни безбедно” Министарства за телекомуникације у којој се деца, али и родитељи уце безбедном коришћењу Интернета.

И док одрасли сами одговарају за своју непромишљеност, последице по децу могу бити катастрофалне јер само мали број деце користи Интернет у циљу образовања. Родитељи обично не знају да им деца воде два паралелна живота: стварни и виртуелни. У овом другом има много жртава, мало ухваћених криваца, и нико није поштеђен.