Интернет је вероватно једина област о којој деца знају више од родитеља

Интервју са Наташом Килибардом, главном и одговорном уредницом сајтова Дигиталне агенде, саветницом за међународну сарадњу и community managerom у Управи за дигиталну агенду у оквиру Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација. Наташа  говори о начинима заштите деце на Интернету, коме се обратити када откријете нелегалне садржаје, и о акцији ,,Кликни безбедно“ коју је спровело Министарство за телекомуникације и информационо друштво
 
 
1. Већина родитеља чија деца поседују рачунар нису свесна многих  ризика ове глобалне мреже. Колико родитељи уопште познају Интернет?
 
Све већи број родитеља интересује да научи како да користи рачунар, као и како искористити све предности које Интернет несумњиво има. Основни проблем данас јесте у томе што родитељи немају јасну представу о Интернету и могућностима његове злоупотребе, па немају ни свест о томе да известан број деце у узрасту до 16 година дистрибуира материјал недозвољеног садржаја, због чега и сами спадају у групу прекршилаца, а да то ни не знају.
 
 
2. Због своје наивности и лакомислесноти, деца су најподложнија негативном утицају Интернета, и представљају најлакши плен за одређене појединце са лошим намерама.  Како се они  могу заштити од превелике моћи Интернета?
 
Деца треба да посматрају Интернет  као алат уз помоћ којег могу да дођу до скоро свих информација које их занимају. Ако деци тако прикажемо Интернет, као једну врсту „прозора у све(т)“, а не само као алат за играње игрица, деца ће научити да Интернет могу да користе и за своје обавезе везано за школу (на пример за писање семина-рских радова). Деци свакако не треба дозволити да цео дан проводе испред рачунара, при чему занемарују игру са вршњацима или обавезе које имају у школи.
 
Bezbednost na internetu
 
3. Да ли постоји начин да родитељи директно контролишу дечије активности на Интернету? 
 
Кад говоримо о родитељима, они треба да буду укључени у оно што њихово дете ради на Интернету, а опет не треба да угрожавају дететову приватност. Родитељи би свакако требали да прате ста њихова деца раде на Интернету посебно ако су деца јос увек мала и иду у основну сколу.  Постоје разни начини за контролу дечијих активности.
 
 
4. Који су то начини?
 
Рачунар би требало да стоји у дневном боравку тако да родитељи могу да виде шта њихово дете ради када је на Интернету. Свакако постоје примери у којима родитељи мисле да су заштитили своју децу само чињеницом да им деца буду на видику док користе на рачунар, али то није довољно. Ово је један од разлога због којих је важно едуковати родитеље и објаснити им да њихово дете мозе да буде и изложено опасности када је на Интернету. Постоји и опција „парентал цонтрол“ захваљујући којој родитељи могу да забране детету приступ сајтовима са непристојним садржајем. Међутим, оно што је увек потребно нагласити, је да родитељи са својом децом треба да изграде однос поверења, тако да дете има слободу да им се обрати уколико доживи неку непријатност на Интернету и да зна да це му родитељ помоћи у тој ситуацију. Људи који се срећу на Интернету нису увек онакви каквима се представљају. Научите децу да штите сопствену приватност на Интернету на исти начин као што се то ради у стварном животу.
 
Интернет безбедност
 
5. Кликни безбедно јесте сервис Управе за дигиталну агенду Републике Србије, чији је задатак да пружа информације о разним ризицима по безбедност грађана, пре свега деце и младих, који постоје приликом претраживања Интернета или онлине комуникације с непознатим особама. Испричајте ми нешто више о акцији „Кликни безбедно“?
 
Пројекат „Кликни безбедно“ је покренут још 2009. године од стране тадашњег Министарства за телекомуникације и информационо друштво, а са идејом да кроз трибине у основним школама едукујемо децу како да се заштите на Интернету и шта да раде уколико их неко узнемирава. Како се пројекат развијао увидели смо потребу да предавања држимо и родитељима и педагозима управо зато сто су они највише упућени на децу тог узраста и важно је да им пружимо адекватне информације и ресурсе да би знали како да заштите своје дете. Од тада до данас, одржали смо трибине у свим већим градовима у Србији, а пројекат „Кликни безбедно“ наставиће се и даље. Задовољни смо резултатима акције која је наишла на велико интересовање првенствено деце која су циљна група и који први пут о технологији знају више од својих родитеља. Квиз ”Кликни безбедно” постављен и на Интернет и врло се често решава баш на часовима информатике у школама, уз напомену да сваке недеље школа са најбољим резултатом добија лап-топ и пројектор.
 
Кликните безбедно
 
6. Како реаговати када откријете неки облик интернет проституције или порнографије у који је укључено и ваше дете?
 
Интернет проституција, као и било који вид проституције није законски дозвољен. Било у случају да неко васе дете узнемирава или сте наишли на неке неприкладне садржајеу које се ваше дете уплело, важно је да о томе обавестите службу за високотехнолошки криминал како би они преузели одговарајуће мере и заштитили ваше дете од потенцијално опаснијих ситуација и особа. Нажалост, норме које су постављене тренутним законима немају довољан утицај на појединце и остављају им могућност да се баве поменутим пословима. Са друге стране имамо оператере који нису у обавези да контролишу садржаје својих клијената и тиме несвесно и неометано дистрибуирају све шта власници сајтова постављају.