Вековници и Корто Малтезе обележили стриповску 2017. годину у Србији

Преглед 2017. године у свету девете уметности

Као најбоља стрип издања у 2017. години објављена у Србији од домаћих издавачких кућа истичу се албуми јунака Корта Малтезеа и серијал Вековници. Издавачка кућа Дарквуд покренула је пројекат објављивања епизода Корта Малтезеа аутора Хуга Прата на ћирилићи. Такође, овај подухват је значајан због тога што у Србији никада нису у потпуности објављене авантуре неустрашивог морепловца Корта Малтезеа.

-Корто Малтезе у издању Дарквуда је, по мом мишљењу, стрип издање године у Србији. У питању је један капиталан издавачки пројекат, изведен по највишим светским стандардима, који један светски стрип класик на прави начин уводи у српски стрип – ни тренутак препрано, истиче сценариста стрипа Вековници Марко Стојановић.

Стојановић наводи да Стрипотека, овдашњи најстарији стрип часопис и други најстарији стрип часопис у Европи, једини је стрип часопис који не пропушта да купи.

-У последњих годину дана донео нам је неке од најбољих стрипова француске школе стрипа, што је увек био његов трејдмарк, али и америчког и италијнаског стрипа, што је јако пријатна новина коју подржавам. Домаћег стрипа је било, али на кашичицу, и то је поље на коме постоји простор за напредак. Кад смо већ код домаћег стрипа, у протеклој је години битан био седми албум „Тарзана“ који између тврдих корица сакупља једну од најсветлијих епизода југословенског стрипа те извозни производ који је готово самостално репрезентовао домаћи стрип у иностранству у тој деценији . Та деценија се, пак, са своје стране води као златно доба српског стрипа, објашњава Стојановић додајући да је таква врста реиздања домаћих стрипова изузетно битна за очување баштине домаћег стрипа.

Стрип серијал Вековници ове године обележио је деценију постојања албумом “Земља чуда” десетим по реду. Сценариста Марко Стојановић окупио је армију цртача са Балкана и тако одржао причу о бесмртнима (бесмртни су ликови у стрипу Вековници углавном јунаци из књижевности, прича и бајки) дуги низ година.

-Истакао бих стрипове Марка Стојановића и група аутора “Вековници – Земља чуда” (самостално ауторско издање), Барбара Јелин “Ирмина” (Комико и Модести стрипови), Вилфрид Лупано и Грегори Паначоне “Океан љубави” (Бесна кобила), каже Милан Јовановић уредник у издавачкој кући Дарквуд.

За сва три наведена дела, Јовановић сматра да их красе елементи врхунске стрипске литературе.

-Добро су написани, а њихови сценарији су у хармоничном односу са изузетним цртежима. За наш стрип посебно је важна десета књига Стојановићевог серијала Вековници. Објављивање чак десет албума ауторског стрипа током десет година стварања у околностима у којима раде домаћи стрип-аутори, подухват је епских размера. Вековници су несумњиво постали један од најзначајнијих наслова у богатој историји српског стрипа.

Поред Вековника свој јубилеј ове године је прославио стрип Корто Малтезе који обележава педесет година од настанка. Такође, у нашој земљи се прославило тридесет година од објављивања прве епизоде стрипа Дилан Дог у Србији. Важно је истаћи и то да је током 2017. школа стрипа “Ђорђе Лобачев” напунила 25 година постојања.

-У години у којој стриповски, али сваколики уметнички свет обележава пола века Корта Малтезеа, а ми три деценије од појављивања Дилана Дога на овим просторима оба ова ванвременска јунака су у Србији слављена како кроз бројне промоције и трибине али и капитална издања као што су „Мајке и очеви“ Веселог Четвртка, вероватно најбоље Дилан Дог издање икада, игде, истиче стрип сценариста Павле Зелић.

Зелић наводи да је домаци јубилеј који пре свега истичемо десетогодисњица серијала Вековници сценаристе Марка Стојановица, који је пак са новим албумом “Земља чуда” направио ултимативни експеримент где сваку страницу црта други цртач, укупно 76 њих у албуму.

-Корта Малтезеа издаје Дарквуд који је награду за издавача године на Салону стрипа добио и због реанимације Стрипотеке најактуелнијим, па чак и врло ексклузивним издањима, заслужан је и за коначно објављивање легендарног серијала Скалпирани (Сцалпед) насег Рајка Милошевића Гере. Наставило се и са кључним пројектом сећања о Првом светском рату са чак два нова албума Линија фронта петим и шестим у издању Систем комикса, закључио је Зелић.