Дружина Дарданели у алтернативној историји

Приказ стрипа Дружина Дарданели у издању Систем Комикса

Дружина Дарданели стрип пројекат домаћих аутора представља омаж причи “Лига изузетних џентлмена” и јединствен је по томе што је доживео више од једног издања. Носиоци радње, добро познати ликови из домаћих и светских романа смештених на крај некаквог другачијег XИX века у београдску кафану Дарданели приказују кративан спој цртача Драгана Пауновића и сценаристе Павла Зелића како би светску и домаћу књижевност представили надругачији начин публици.

-Када то заоденете у балканско рухо, добијете стрип који може да комуницира са домаћом публиком. Стрип је имао леп пријем код публике, а доживео је и адаптацију у радио драму. Мени се тај паприкаш од ликова допао, нарочито приказ Јозефа К. као негативца, истиче цртач Драган Пауновић наглашавајући да је са вампирима, херојима, хероинама, рецепт прави.

Прва епизода стрипа “Дружина Дарданели- Пољубац лептирице” представљен је публици 2011. године. Свој наставак је добио неколико година касније, “Дружина Дарданели- Злочин на светској изложби ” са новим ликовима и незаобилазним Раскољниковом са својом секиром на насловној страни остгварења.

-Шареноликост је забавна, прокоментарисао је Пауновић на питање о споју акционих елемената приче са хорором и фантастиком.

Динамика радње остварује се смењивањем сложених табли стрипа са мноштвом детаља и једноставних цртежа са свега једном или две фигуре. Стрип је рађен у црно белој техници путем које се смењују анимирани са реалистичним цртежима.

-Према мом мишљењу, таква комбинација је успешна, баш због промена у темпу, монотоно кадрирање и шаблонски постављене табле ми се никад нису нарочито допадале. Ствар укуса, наравно. Лично имам проблема са италијанским стрипом, баш због те условљености, шаблона табле. Мислим да се много више може постићи слободном композицијом, сматра Пауновић додајући да цртач може више развити неки сопствени приступ кадру и приповедању.

Први део приче “Дружина Дарданели- Пољубац лептирице” се исте године када је објављен појавио на годишњој листи најутицајнијег светског стрип критичара Пола Гравета који прави селекцију најбољег из светске продукције. Међутим, и поред успеха стрипа направљен је размак од пет година између наставака. Сценариста Павле Зелић предочава да је то због заузетости њега и цртача на другим пројектима.
-Ја сам радио на роману “Пешчана хроника”, а цртач Драган Пауновић је избацио чак два наставка стрип адаптације хит романа “Константиново раскршће” у стрипу, али смо последње две године заиста интензивно радили управо на наставку који је морао оправдати велика очекивања и отићи корак па и два даље у сваком смислу.

Задатак дружине састављене од јунака Саве Савановића, Коштане, Хајдук станка, Вукашина Катића, Карађоза, Вронског и јазавца из Кочићеве приповедке је да спрече планове немачке и аустроугарске екипе у којој су Олд Шетерхенд, Јозеф К., Халеф Омар и војник Швејк. Зелић истиче да је идеја стрипа била допадљивост самој публици.

-Просто, волим да читам такве стрипове, али сам се трудио да се у њему нађе и што више референци и скривених детаља који позивају на више ишчитавања и откривање слојева приче који се не сагледају на прву лопту када се гледа само као вратоломна јурњава и авантура. Мислим да је научна фантастика савршен полигон за важне идеје, а не само ескапизам, и верујем да сам и сам створио дело које има шта да каже и поручи, пре свега у погледу едукације младих о ликовима из лектире коју нажалост не читају. Ако је потребно да они буду смештени у алтернативну историју у којој је Србија напредна држава а Теслини никад реализовани изуми су оруђе њених савезника, и такав приступ наведе неке клинце да читају више, онда сам успео у свом науму, истиче Зелић.