Цео свет у ушима

headphones

Стојим на сред бине, окружен блицевима као да гледам у звездано небо. У следећем тренутку ми нешто скрене пажњу. „СЛЕДЕЋЕ СТАЈАЛИШТЕ- ФРАНШЕ ДЕ ПЕРЕА“- чух из правца пратећих вокала добро познат женски глас свима који су се бар једном возили градским превозом престонице. Попут стаклене чаше, распрши се моји паралелни универзум. Повратак у сиву реалност, местимично облачну са пљусковима. Песма на паузу, следи гурање до врата буса.

Од „бубица“ што за 250-300 динара можете наћи по кинеским робним кућама, до планетарно популарних „Битс“, које су Др Дреа начиниле милијардером, слушалице су врло корисна справа за бег од стварности, бујну машту, убијање досаде, испуњавање времена или фокусирање на рад. Еволуција мобилних телефона у уређаје значајније од средства комуникације, са безброј апликација за шта год нам је потребно, довела је до тога да се сматрају „продуженим органом тела“. Једним додиром на омиљену песму можете се развеселити, упасти у сету, мотивисати, покренути, сетити се момената из прошлости, учинити свет лепшим местом. Где год да се крећемо, прати нас у стопу прича искреиран у глави. Истовремено изоловани и повезани са околином, колико да не кренемо на црвено или да се склонимо бициклисти који нас обилази са леђа.

Некада су слушалице биле саставни део вокмена, затим дискмена, док се појавом МП3, МП4 плејера,те ајпода омогућило формирање сопствених плејлиста за разне прилике. Зна се шта се пушта у шетњи, током учења, вежбања, путовања, по повратку из изласка или у зависности од годишњег доба. Уколико вам је досадило, ту је радио да вас подсети на неке лепе песме на које сте заборавили или са забавним емисијама. Неретко се дешава да у препуним возилима ГСП-а имате и по десетак особа са слушалицама. Млади су готово искључиви корисници, нарочито средњошколци и студенти, пошто су свакодневно у покрету, а ретко ко себи може да приушти аутомобил. Такође, за разлику од пензионера и осталих чланова старијих генерација без личног превозног средства, срасли су са модерним техологијама. Толико су постале неизоставан део наших живота да се време између три станице мери у броју песама, а ако се поквари једна, као да смо осакаћени за део тела. Кинески зид око нас је у том случају оштећен и дозвољава се инвазија страних утицаја буке, сирена, свађа, вриске. Ево како некима од нас користе и на шта све мисле када пусте плеј:

Невена,22

Слушалице користим свакодневно, кад год излазим из куће на дуже од 5 минута Слушам музику коју сам скинула са интернета. Радио не слушам. Највише волим баладе. нађе се и по која хаус песма да ме размрда, Најчешће размишљам о ономе што ми се тренутно дешава у животу и како могу најбоље да решим те ситуације.

Лука,26

Никад не излазим из куће без њих. У шетњи, аутобусу, на тренингу итд. Што се тиче избора музике углавном је хеви метал у питању, осим на тренингу, тада обично неки тренс, техно, и томе слично. То о чему размишљам је везано за ситуације у животу, нема везе ни са музиком, ни са начином слушања музике. Обично кад идем на тренинг у глави је рукомет, али осим тога, у свим другим ситуацијама су разне ствари.

Ива, 22

Углавном их користим по градском пррвозу, кад дуго путујем до факса, да се нађем на са неким, кад пешачим сама до куће, до продавнице… Слушам оне песме које одговарају мом тренутном расположењу, у последње време ми се свиђа она Џенанова нова песма „Одавде до неба“.Волим Александру Радовић, Марију Шерифовић. Баладе ме тако надахну, прузају ми неку смиреност, негде се проналазим.Волим песме које имају леп, смислен текст. Прија ми да се загледам кроз прозор и да тако маштам, осећам се као да нисам ту, већ негде на неком лепшем месту за мене.

Бојан,25

Када год сам напољу сам, када немам друштво, у сваком тренутку је слушам. Ако изађем без слушалица напоље, осећам се као да сам заборавио руку или ногу. Имам своју плејлисту, а врста музике углавном зависи од расположења и енергије. Најчшће су то рок и дип хаус када трчим или вежбам, нешто мало попа и репа, евентуално транс музике. Музика ми помаже да средим мисли, јер када је не слушам, осећам се као да немам контролу над њима

Анђелија,19

Најчешће слушам онда када желим да се искључим или је велика бука око мене. Такође, када завршим неку велику обавезу или нешто што ми је било напорно, па ми музика опусти мисли. Често слушам и док радим пројекте, али тада само инструментал. Волим психоделични рок у последње време, конкретно Пинк Флоjд. Углавном сам под стресом и борим се са мишљу да нисам довољно добра или да не умем да се сналазим, па ме музика стави у неку димензију где сам довољно добра.

Немања,22

Ја уживам у музици преко слушалица.Обожавам да се замислим у приче неке песме, да оно што се дешава у песми доживљавам. Највише их користим док сам напољу у покрету или у бусу и док разговарам са неким телефоном јер ми олакшава комуникацију. Највише слушам домаћу музику, а ових дана је то углавном наша поп музика, баладичне мелодије. Имам песме за све прилике. Када учим пуштам класику.

Прегршт текстова се могу пронаћи о лошем утицају прегласне музике на слух. Наравно, свако претеривање нашкоди, али се постиже психичка и ментална стабилност. Слушалице су алат којим служи да се у брзом, лудом окружењу усредсредимо, фокусирамо, опустимо и учинимо тај један тренутак лепшим него шти би иначе био.