Оаза у центру града

 Топли јулски дан, подне. Вождовачке улице „горе“ од сунца, усијан асфалт по коме се крећу још усијанији аутомобили и аутобуси. Толико је постало загушљиво и вруће да се једва може ходати. Температура је око 35 степени. Жега, топлота… Оморина је велика понекад пирне врућ ветар. Личи на пустињу. Где се склонити? Постоји решење како побећи од ове топлоте и градске вреве бар на тренутак. Наћи оазу усред пустиње (градске). Оваква једна оаза на Вождовцу постоји, то је Бајфордова шума.

 Одлуком скупштине града Београда 2015. године Бањичка шума постала је заштићено подручје – споменик природе Бајфордова шума. Површина заштићеног подручја обухвата 41 хектара, 58 ари и 50 квадратна метра. На овом подручју је успостављен режим заштите трећег степена целзијуса. То значи према уредби о режимима заштита да се забрањује изградња објеката, радова и активности утврђеним чланом 35. Закона о Заштити природе. Шума се налази на територији општине Вождовац између Булевара ослобођења, улица генерала Павла Јуришића Штурма и Црнотравске улице. Позната је по орнитофауни (птицама). 

DSC 0426

 Некада давно, на овом простору налазила се шума која је искрчена да би се гајило поврће. До Другог светског рата ту је било војно стрелиште а читавом дужином протицао је Бањички поток. После Првог светског рата војна команда је на овом месту изградила радионицу за поправку возила, па је по томе данашњи Трг ослобођења популарно назван Аутокоманда, и овај назив се у говору Београђана одржао до данас. Након рата добровољним акцијама од 1948. до 1950. године цео простор је пошумљен.

 Зашто Бајфордова шума? Тимоти Џон Бајфорд је био режисер, сценариста, глумац и орнитолог. Режирао је познате дечије серијале „Невен“ и „Полетарац“. 2011. године је добио повељу „Змајевих дечијих игара“ за изузетан стваралачки допринос за децу, безграничну оданост свету детињства и најплеменитијим људским тежњама. Бајфорду као орнитологу и страственом посматрачу птица припадају специјалне заслуге за стављање под заштиту ове шуме. Он је од 1986. до 1989. године интензивно проучавао и посматрао птице тада Бањичке шуме. Својевремено је направио списак од 76 врста птица које живе у овој шуми и већину их снимио.Заслужан је што је ова шума постала заштићено природно добро.

DSC 0413 Пешачки прелаз преко Црнотравске улице на Бањици. Пешаци нестрпљиво чекају да се упали црвено светло на семафору и зелено на семафору за пешаке. Пролазе аутомобили а од њихових каросерија се одбија светлост од сунца. Светли зелени пешак на семафору, пешаци прелазе улицу. Под ногама асфалт замењује гајњача. На улазу у Бајфордову шуму су постављене клупе и кућице за птице на дрвећу. Испод птичијих кућица поред дрвећа постављена табла на којој пише „Улица Џивџана Јуниора“. Преко пута су тениски терени. На клупи седи човек и чита новине. Дете се љуља на љуљашци. Почиње утабана стаза. Улази се у хладовину и чује се цвкут птица. Тркач протрчава, обучен у шортс и мајицу без рукава са слушалицама у ушима и пуштеном музиком. Наставља даље стазом према Аутокоманди. Сад је већ пријатнија температура, а бука са Булевара ослобођења се чује у даљини, и постаје све тиша. Пролази жена, шета црног лабрадора. Пас њуши стазу и веома је разигран. DSC 0427

 Од главне стазе се одваја још једна мања која води дубље у шуму. Од дрвећа је најупадљивији јавор. Препознатиљив по својим листовима. На грани јавора стоји зелена жуна. Са својим зеленим крилима се уклапа у лишће јавора. Доњи део тела јој је жућкасто- зелен. Теме и задњи део врата је црвен, а предњи део врата је црн. Испод дрвећа расте бршљен, зелени кукурек и црвена детелина. Бршљен се умотао око топола, јавора, багрема… Тако да на први поглед спаја све то дрвеће у једну целину. Листови црвене детелине су елипсастог облика и када цвета, цветови су јој црвенопурпурни, има и белих цветова, и лако се уочавају у овом зеленилу. Детлић се окомио на храст лужњак и лупа по кори својим кљуном. Потиљак и реп су му јарко црвене боје. Пролеће сива сеница црног потиљка и браон леђа. Коре стабала су зарасле у маховину, има је и на пањевима и земљи. Ова шума има 28 различитих врста маховине. Стаза кривуда и излази се поново на главну стазу.

 Поред стазе сто и око њега клупе, на њима седе два младића, вероватно студента. Један повлачи црвеним маркером по књизи, други држи свеску у рукама и чита. На столу стоји флашица воде, свеска и неколико књига. Поред стазе девојка вежба. Један старији господин са качекетом и сунчаним наочарима шета са чивавом. Чивава иде испред њега и лаје, повремено се окрене да види где јој је власник. Њуши око дрвета, окреће се и наставља са власником даље стазом. Чује се пријатан цвркут славуја. Пролази жена која гура колица са бебом. Кос је слетео на тло и скакуће. Црн са наранџастим кљуном и жутим круговима око очију. Пажљиво посматра тло, да му не би утекао неки инсект или да би нашао неко семење. Дрвећа се проређују, хладовина нестаје и стаза се завршава. Излази се на улицу. Овде је крај стазе кроз Бајфордову шуму која је дугачка скоро два и по километра. Излази се на Булевар ослобођења. Улица даље води ка центру града. DSC 0440

 У шуми обитавају и многе друге врсте птица: ветрушка, грмуша, црвендаћ…. Шума обилује вегетацијом и птицама. Људи се у Бајфордовој шуми: рекреирају, трче, вежбају, одмарају, шетају, читају књиге… Уз стазу је постављено и осветљење, да би било безбедно и када падне мрак. Уз стазу су постављене клупе, столови окружени клупама и корпе за смеће. Између Булевара ослобођења и главне стазе постоје стазице које их спајају. Тако да се може по жељи изаћи и ући у шуму. Постоје и стазе које воде дубље у шуму и поред Бањичког потока. Тако да се можете осећати као да шетате поред неке веће реке. Зато се наилази и на дрвене мостиће током шетње. Пут кроз шуму није раван наилази се и на заравни и брежуљке. Бајфордова шума је права оаза од градске вреве и врућине. Она је право благо што се тиче различитих врста дрвећа и птица. Ова шума је место за одмор и рекреацију током свих годишњих доба. Она увек прима своје посетиоце. Бајфордова шума током целе године одушевљава и омогућава рекреацију, тишину и одмор, како Београђанима тако и посетиоцима овог града.