Народ мора да се пробуди

Јелена Маћић

Могу да не једем данима, могу да немам ништа, али да ми забраниш да мислим, па боље пуцај пријате

Некада учесница у Срвајверу, позната мејк ап стилисткиња и шминкерка, жена која се одавно усуђује да каже шта јој смета. Без страха говори јавно о политичким, друштвено-економским проблемима и због тога често има проблеме. Привођење, праћење, испитивање и медијско линчовање су ствари које јој се дешавају у последње време, али Јелена Маћић оптимистично говори о томе шта у Србији треба да се мења.

 


И раније је било приче да позивате на убиство премијера, неколико пута су вам претресали стан, приводили вас. Али сада пред изборе, неке новине пишу да позивате на крваве нереде, на зло итд. Каква је ваша слика, шта желе да постигну тиме да вас представе као нападача?

-Једном су претресали, али довољно! Па ја сам редован гост у дневнику сада, хтела не хтела. Ја се изражавам навијачки и једном сам рекла : ,,Могу да не једем данима, могу да немам ништа, али да ми забраниш да мислим, па боље пуцај пријатељу…“ и онда сам ја фактор нестабилности у држави. И ове бандере, ја нисам поменула никакво вешање, а нисам ни погрешила, на свакој бандери виси Александар Вучић. Смета им мој утицај на друштвеним мрежама, брине их број пратилаца, ретвитовања, паклено много коментара. Ја погађам људе тачно тамо о чему они размишљају.

 

На друштвеним мрежама вас прати преко осамдесет три хиљаде људе. Да ли мислите да утицај који имају друштвене мреже могу да доведу до тога да се умањи утицај телевизије ПИНК и РТС-а, за које се сматра да су у власништву тренутне власти?

-Народ то више не може да гледа! Прате независне медије, отварају налоге на фејсу. На фејсу има невероватан број пензионера. Ми никад нисмо имали мејнстрим медији, где има места за све. Друштвене мреже ненормално расту и то је супер. Дакле, докле год мој број пратилаца расте, ја ћу имати све више проблема, али шта ћу им…

 

Неки новинари су данас довели до тога да новинарство као професија буде лоше окарактерисана. Како се ви информишете и кога бисте сврстали у добре новинаре?

-Добар новинар је Дража Петровић. Ја пратим све на твитеру, ту има разноразних и све је окренуто хумору. Има много генијалних људи. Читам Данас, читам Опозиционар, Спутник, пратим Н1, понекад Алџазиру, али и то ми је све понекад климаво…

 

Колико храбрости, воље и снаге је потребно да се у Србији наглас каже све што не ваља и све што вас мучи, а да смо притом жене?

-Не знам да ли је храброст у питању, мислим да је инат. Ја сам трпела, трпела и онда сам пресекла. Не, не вреди, народ мора да почне да се буди, мора нешто да их покрене и почело је. То је мени лично био начин да сачувам себе као једно пристојно биће.

 

Каква вам је реакција када вам кажу ,,Јелена пусти те теме, није то за тебе“ или ,,Твоје је да шминкаш“ и да ли је уопште битно занимање да би неко био компетентан да критикује власт или било који друштвени проблем?

-Апсолутно није битно занимање! Образовање није исто што и знање. Ми овде имамо гомилу образованих људи који не знају ништа. Имају своје дипломе и ниједан дан рада. Ја се образујем нон-стоп и имам право на своје мишљење.

 

На друштвеним мрежама може се видети кога од кандидата за председника подржавате. Шта мислите о Белом, шта његова појава значи за обе изборе?

-Подржавам сву тројицу и Белог и Јанковића и Јеремића, где ми је приоритет на Јеремићу, због његовог односа према овој држави, он је неко ко може да донесе некакав респект овој земљи. А Бели, па ја видим да он може да се уобличи у нешто, да повуче озбиљно омладину, некакав стручни кадар, видим га са извесним успехом на локалним и парламентарним изборима, са извесним успехом. Ја мислим да Бели може да сахрани радикале.

 

Како коментаришете напад на Наташу Јеремић од стране члана СНС-а и да за то саопштење Александар Вучић није знао?

-То саопштење је написао или лично Александар Вучић или Беба Поповић, нема друге. Исто је Вучић помињао пре неколико месеци браћу Бургије, од којих је један од њих мој школски друг, знам их обојицу. То што он прича, нема појма са животом, какви дилери бре. Докле ћемо да нападамо људе, да би попунили вести? Ко је уопште тај Јованов, одакле нам се он јавља одједном, он зна стање криминала у Београду… И како знамо да је то рекао, имамо његову слику и текст, је л’ постоји тонски запис, нема пријатељу. Према томе…

 

Да ли се у вашем послу осећа криза која је захватила целу Србију?

-Апсолутно! Настала је криза. Мој посао зависи од музичке продукције, рекламне продукције, моде. Наша текстилна индустрија замире. До пре десет година си имао бар десет фирми у годишњем плану које два пута годишње имају ревију, рекламу, каталог. Тада ниси морао ништа друго ни да радиш. То је све лагано пропало или се свело на мизерију. Озбиљна је криза. Па ми немамо скоро ни једног креатора, скоро сви су напустили ову земљу.

 

Да ли је Србија одувек била ријалити или је то у неком тренутку постала?

-Фарма и Парови! А деценију уназад је почело сатирање свега. Ја за то највише кривим демократе. Неко каже да су деведесете турбо фолк, а мени нису, ја сам заиста живела рокенрол тада. Нама се турбо фолк десио после петог октобра. Тад смо почели да клизимо и направили су припрему за таблоидизацију једне нације.

 

Како коментаришете одлуку Владе Србије да мигрантима да од 200 000 до 1 400 000 динара за покретање бизниза, медијско игнорисање штрајка радника због самоубиства једног од запослених и долазак Шредера?

Почећу од Шредера. Највећа срамота је била аплаудирање оних људи у Арени. Ја мислим да они нису свесни шта су урадили. Мене је срамота сваког човека који је био тамо. А мигранти, па ја сам пре две године рекла да ћемо имати проблем са мигрантима и не знам како ће Европа то да реши. Али зато је ту Александар Вучић који је већи Европљанин од било ког Европљанина, који ће их населити овде, који ће урадити све да остане на власти. За то време, нама се радници убијају, мајке не примају социјалну помоћ, труднице немају никакве привилегије…Вучић нама тиме поручује да ће направити нови народ, а то је чин велеиздаје!