Чврсто верујем да новинарство у Србији има будућност

Тања Јордовић

Јер новинарство није посао, то је стил живота, a ја од тог стила нећу да одустанем

 

 

Новинарка која није пристајала на компромисе и која је два пута напуштала позиције, прво главног и одговорног уредника Пинка, па затим заменика директора РТ Војводине, јер је како каже у тим моментима била сигурна да уместо ње одлучује неко други. Иако је било много затворених врата, Тања Јордовић не одустаје од своје професије.

 

Колико је у формирању доброг новинара битан факултет, а колико пракса и ,,крађа заната“ ?

Битан је факултет, а и „крађа заната“. Факултет је важан и због знања и због самопуздања, а и да докажеш да си упорна особа. Упорност је једна од најважнијих особина у новинарству. Учити занат од других, искуснијих је непроцењиво,као и у сваком послу. Правила и таленат остају, мења се само технологија.

 

Да ли постоји оправдање за новинара када је у питању аутоцензура и како се изборити са њом ?

Аутоцензура је друго име за страх. Некад је оправдан, а најчешће не. Ако си сигуран у неку чињеницу, изнеси је, бори се за истину, упозоравај, јер то ти је посао. Борба за истину уме да кошта, али и по тој храбрости разликујемо врхунске новинаре од пропагандиста.

 

Шта је утицало на то да се новинаство као занимање у Србији сроза до те мере, да се на сваком кораку данас могу чути псовке на рачун новинара?

Новинарство се није срозало ни више ни мање од осталих професија, само је видљивије, па самим тим и подложније критици. Ратови, сиромаштво и остале пошасти које су нас снашле, утицале су на пад општих вредности. То је највидљивије у таблоидизацији свега, па тако насловне деле политичари и старлете. Медији диктирарају вредности, тржиште диктира медијима, а секс и скандали су се увек најбоље продавали.

 

Да ли се у Србији ,,исплати“ бити новинар и јавно говорити о неким истинама, а самим тим стављати себе у опасност, када јавност опет на све истине затвара очи?

Увек се исплати радити посао који волиш. Ниси га случајно изабрао. Ако у том послу ниси спреман да идеш срцем и до краја, немој ни почињати. А ако истрајеш и успеш, немерљиво је осећање среће и задовољства, јер твој посао увек исправи неправду и људима побољша живот.

 

Многи остају на уредничким местима, упркос притиску власти и пишу оно што им се нареди. Шта је код Вас пресудило да више пута напуштате ваше позиције?

Увек сам напуштала позиције у моментима кад сам била сигурна да уместо мене одлучује неко други, а ја то само морам да потпишем. Нисам могла, по цену да сам на улици. Због свега што сам ти рекла у претходна четири одговора.

 

Коме је у грађењу каријере лакше, новинару или новинарки?

Нема ту разлике, и за један и за други пол у нашем сексистичком друштву има мана и предности. Негде лакше пролазе мушкарци, а негде девојке. Мада је та подела глупа.

 

По Вашем мишљењу, добар новинар или добра новинарка у Србији је?

Тренутно на јавној сцени и нема пуно избора. Врхунски не постоје. Можда Оливера Ковачевић и Милан Ћулибрк.

 

Како коментаришете константне нападе СНС-а на Вас да нисте независна новинарка?

Партијске нападе ретко коментаришем, јер су бесмислени. Кад ти СНС каже да ниси независтан, то само значи да не зависиш од њих.

 

Често кажете да вас је дугачак језик много коштао у животу. Шта мислите да бисте постигли да сте се више пута ујели за језик, пре него што сте нешто рекли?

Језик ме јесте коштао, али пуно ми је и добра донео. Да сам се сваки пут ујела за језик, боље бих прошла, али онда не бих била новинар какав мислим да морам да будем. Тако да ми није жао.

 

Шта је највећа новинарска мука?

Највећа новинарска мука је кад нема посао или кад га има, а не ради како би морао да га ради.

 

Према вашeм утиксу каква је будућност новинарства у Србији?

Чврсто верујем да новинарство у Србији има будућност. Од ваше генерације зависи. Моја се за своју истину неколико пута борила и даље се не предајемо.

 

Да ли је било тренутка када вам се чинило да су вам сва врата затворена и да се нећете више бавити својом професијом?

Било је много затворених врата, али ни тренутак кад сам мислила да ћу да одустанем од своје професије. Јер новинарство није посао, то је стил живота. А ја од тог стила нећу да одустанем.