Највише саобраћајних несрећа данас узрокују млади, конзумирањем алкохола или наркотика

На подручју Београда страда око 7000 људи у саобраћају. Према истраживањима највећи број саобраћајних несрећа се догоди између 14-20х, а нешто мањи број несрећа догоди се између 23-4х. Такође, оно што је истраживањима доказано је да највише несрећа проузрокује претерано конзумирање алкохола или наркотика, а да несреће изазивају особе између 18-27 година. Више од 50 000 пијаних возача откривено је 2016. године на путевима Србије. Алкохол је био узрок око 2200 саобраћајних несрећа у којима је погинуло 25 особа, а 1500 је било повређено, показују истраживања полиције.

 

saobracajka pancevacki most_1330993817_670x0.jpg

 

Петак и субота резервисани су, углавном за ноћни провод, пуно алкохола и по неки наркотик. Када попију неколико чашица или буду под дејством дроге, млади постају храбрији и сигурнији у себе, нарочито када је вожња аутомобиле у питању. Вожња преко сто на сат, појачана музика, нагло кочење, све то млади раде не знајући да је довољна само једна чашица алкохола , само ,,један дим” и само једна секунда да пролете кроз стакло аутомобила, ударе у прву бандеру и да више не буду на овом свету. Немају свест о одговорности држања волана. Када возе, треба да пазе, осим на себе и на особу која седи поред, такође и на остале људе који се у том тренутку налазе на улици. На све то не обраћа се довољно пажње када гас и кочницу контролише алкохол или дрога. Дрога и алкохол не треба да седају у аутомобиле са нама. Колима треба да управљају савесни и одговорни возачи.

Чињеница је да свако под дејством алкохола или наркотика постаје слободнији, смелији и има жељу да покаже своје умеће, а не обраћа пажњу на лоше ствари које могу да се изазову. У таквом стању, све способности су умањене. Вид, концентрација, одмор, моторичке способности, рефлекси, све се умањује неколико пута у односу на то када је особа која вози трезна и свесна. Највећи проблем је то што је у Србији по новом закону дозвољено возити са 0.3 промила алкохола у крви, а за тај прекршај плаћа се одређена новчана казна. Најбоље би било уопште не седати у аутомобил под дејством и најмање количине алкохола, јер нажалост, ниједна новчана казна не може да плати нечији живот.

 

CU1xS3XWUAEcr2w.jpg

 

Град на сваком кораку упозорава натписима возаче да смање брзину, да не пију и да пажљиво возе. Иако нека истраживања показују да су се саобраћајне несреће у последњих неколико година смањиле, црна хроника идаље је пуна језивих слика и изгубљених живота. Дакле треба много више да се пази.