„Водитељ мора да има стаv, ако желе да га људи запазе, поштују и цене“

Симпатични и један од најпопуларнијих водитеља чија каријера траје више од 10 година на Радију С3. Можете га препознати по његовом ведром духу, емисији „Јутро са Зелетом“ и позитивној енергији – Срђан Зелембаба Зеле, иначе човек који је велики заљубљеник у радио, говори о свом послу са пуно љубави и задовољства.

Завршили сте Гимназију у Обреновцу. Како и зашто сте се определили за посао водитеља?
Када сам завршио средњу школу, планирао сам да упишем факултет, али пошто сам рано почео да радим на радију и у току школе имао сам неке своје емисије, једноставно ситуација ме је натерала да пресечем између две ствари: или ћу да направим паузу и посветим се учењу, што значи да ћу много контаката изгубити док не будем радио у медијима, па макар и остао да радим као студент један дан у недељи да нешто водим, али ћу имати диплому која ће ми после доста користити или ћу направити годину дана паузе што се тиче уписивања на факултет и искључиво се посветити раду у медијима да бих учврстио своју позицију и упознао неке људе који ће ми доста помоћи. Ја сам изабрао ово друго и уопште се не кајем због тога. То не значи да факултет не треба да се заврши, али просто у том моменту сам радио на јаком медију где сам имао могућност да брже напредујем, иако сам био клинац. Самим тим та пауза од једне године се продужила на више година, јер из дана у дан сам улазио у срж овог посла и ево данас лепо зарађујем од стеченог знања.

Које све вештине су потребне за посао водитеља?
Најбитније је да волите то што радите. Да вам не пада тешко када морате да устанете рано ујутру, ако радите јутарњи програм или ако вам гост касни на снимање по неколико сати. Проблем у овом послу је што никад не знаш тачно које ти је радно време, али кад уђеш у штос онда је све врх. Водитељ мора да има став, свој персоналити, ако желе да га људи запазе, поштују и цене. Никако не дозволити себи да те слава понесе. Према људима мораш бити пријатан, када те зауставе на улици, али не треба им дозволити да ти кажу све што желе, јер многи себи то дају за право. Вештина је бити умерен у свему. Све зависи који тип емисије водиш и како желиш да се прикажеш јавности. Ти можеш да водиш и информативни програм, али да то буде забавно, а можеш да будеш класични водитељ који прочита вест и то обави часком. На гледаоцима је да одаберу ко им се свиђа и чији програм желе да прате.

Да ли сте ишли на припреме за тај посао?
Радећи на радију, стекао сам праксу тако што сам учио од старијих и искуснијих колега. Мој акценат и дикција док сам био клинац су били језиви, али сам слушао како водитељи најављују вести, а веровали или не гледао сам и емисију City, и покушавао да сконтам како то Бошко, Александра, Станко и Биљана најављују неки шоу и које речи наглашавају као битне. Некада сам узимао новине и правио се као да водим програм, па кад сконтам да сам погрешио онда све из почетка. Мој савет онима који желе да буду водитељи јесте да на време почну да раде на неком медију. Битно је да тај медиј буде јак и утицајан, како би стекли брзину, вештину и динамичност која је неопходна у овом послу. Данас немају времена и не желе да вам покажу како треба да звучите у програму, изгледате на телевизији, већ морате сами да се борите. Велика је конкуренција, па ће вас због тога бацити у ватру час на једну час на другу позицију. Увек треба бити позитиван, јер нико у програму не жели да чује мргуда. Сви проблеми морају остати код куће.

Да ли имате неке говорне вежбе пре него што седнете у студио?
Када спремам емисију обавезно се добро приремим и преслишам да би слушаоцима то дочарао кроз неку слику, како би боље разумели шта сам хтео да кажем. Некада су постојале говорне вежбе, мада мислим да то данас има само Радио Београд, а остали не, јер су се времена променила. Данас свако може да буде водитељ само је битно да звучиш ок и будеш довољно луд и интересантан, али свакако такви не опстају дуго, зато је битно да напредујеш и радиш на себи, усавршиш акценат и добар приступ програму. Наравно увек ће бити оних којима се не допадаш и обрнуто, али ти мораш да будеш оно што јеси. Можда битније од тога да имаш говорне вежбе пре него што седнеш у студио, јесте да после емисије преслушаш себе и тако уочиш своје грешке већ у наредној емисији.

Емисије уживо са собом носе и неке неочекиване ситуације, због којих су водитељи осуђени на брзинско сналажење. Колико често се вама дешавају лапсуси?
Дешавају ми се грешке техничке природе, да кренем са причом у програму и онда одједном крену рекламе, као штаа, откуд оне и скапирам да сам заборавио да подесим тајминг за њих или да у сред приче почне да ме гребе грло, као да ћу да се закашљем, а знам да морам реченицу да завршим до краја. Имао сам ситуацију кад ми је стршљен улетео у студио ни сам не знам како сам завршио тај говорни сегмент, јер је он све време летео око моје главе. Знам само да сам био најсрећнији кад је кренула песма и кад сам излетео из студија.

Колико се припремате за своју емисију?
У суштини пошто радим јутарњи програм, од оног тренутка када завршим емисију моја припрема почиње и траје све до наредног јутра. Ја практично пратим све време шта се дешава, шта излази од вести, смишљам интересантна питања и теме о којимаа бих могао да причам са колегама из кафу. Дешава ми се док шетам градом да налетим на неку ситуацију и одатле извучем неку идеју која ми може бити од користи. Ја сам веома темељан и професионалан и волим детаљно да будем спреман за емисију. Некада сам у стању да цео дан будем на радију ако треба да се спреми нешто за јутарњи програм, а некад кад треба да урадим интервју са неким, знам сваки дан од јутра до увече да радим.

Како вам успева да имате толику слушаност?
То се и ја питам, али вероватно су људи у мени препознали особу која свој посао ради из љубави и стало ми је до тога да онима који ме слушају и прате путем радија улепшам дан. Са друге стране, испашћу мало нескроман, али ту су и године искуства, и та нека моја страна коју људи воле.

Кога бисте од страних звезда угостили на Радио С3?
Немаш појма како бих волео да сам у Холивуду и да своје лудорије „спроводим“ на страним звездама. А кад ме већ питаш кога бих волео да угостим, онда би то била Мадона. Њу обожавам. Јака, доминантна жена. Велика ми је жеља да с њом сарађујем и убеђен сам да бисмо се лепо слагали.