Највеће београдско гробље из 19. века

Ново гробље у Београду
 
Ново гробље је данас највеће, а настало је као треће гробље у Београду 1886. године. Оснивач Новог гробља је Владан Ђорђевић, који је део свог имања од 30 хектара поклонио граду да би имао место за сахрањивање које доликује једној престоници. Др Ђорђевић је био први српски хирург, оснивач Српског лекарског друштва и председник београдске општине од 1884. до 1888. године. Ђорђевић је познат и по томе што је први поставио улично осветљење и увео водовод и канализацију у Београду. Године 1893. подигнута је гробљанска црква Светог Николе, задужбина Драгиње и Стаојла Петровића. Први меморијални споменик на Новом гробљу је Српска костурница, изграђена 1907. године, у којој су са Старог ташмајданског гробља, пренети посмртни остаци ратника из српско-турских ратова 1876-1878 и српско-бугарског рата 1885. године и налази се у близини цркве Светог Николе. Посебну знаменитост Новог гробља чине војничка гробља, где су сахрањени погинули у балканским, Првом и Другом светском рату. Овде почивају припадници српске и савезничких армија, али и ратних противника Србије, па се као посебне целине издвајају француско, руско, италијанско, аустроугарско, бугарско, немачко и енглеско војничко гробље. Те парцеле представљају територију тих земаља и под њиховим су надзором. 
„Ново гробље није обично гробље. У њега се доста улаже, а и ми запослени га свакодневно одржавамо. Нема дана кад нема људи, што сродника који обилазе своје ближње, што случајних пролазника који пролазе преко њега како би себи скратили пут“, испричао је гробар са Новог гробља који је скоро двадесет и пет година ту запослен.
Ново гробље
 
Гробље ослободилаца Београда
 
Преко пута Новог гробља, налази се Гробље ослободилаца Београда 1944. године. Ту је сахрањено 2.944 борца Народноослободилачке војске Југославије и 961 борац совјетске Црвене армије. Својом лепотом и уметничком вредношћу истиче се рељеф израђен у камену на улазу у гробље, рад вајара Радета Станковића. У средишту гробља је скулптура Црвеноармејца, рад вајара Антуна Аугустинчића. На дан победе над фашизмом, 9.маја 1988. године испред Гробља ослободилаца Београда откривен је споменик партизану, рад вајара Радета Станковића. Висок је 2, 80 метара и представља партизана победника са спуштеном пушком, као обележје мира. Поред Гробља ослободилаца налази се Јеврејско гробље, на коме се налази споменик палим јеврејским борцима у ратовима 1912-1919. године, костурница јеврејских избеглица из Аустрије и споменик јеврејским жртвама нацистичког терора и борцима палим у НОБ-у 1941-1945. године, рад архитекте Богдана Богдановића.
 
Гробље ослободилаца Београда
 
Алеја заслужних грађана и Алеја великана на Новом гробљу су алеје у којима су сахрањени истакнуте личности, тј. заслужни грађани. Алеја великана је настала преносом српских великана из 19. века са Ташмајданског на Ново гробље. Формирана је 1927. године и у њој се налазе двадесет и две гробнице које имају статус породичних гробница. Неки од сахрањених у Алеји великана су: Илија Милосављевић Коларац, Петар Кочић, Јован Цвијић, Корнелије Станковић. Алеја заслзжних грађана изграђена је 1965. Године и у њој се од тада сахрањују значајне личности по посебној процедури и одобрењу Скупштине града Београда, односно градоначелника Београда. Неки од сахрањених у Алеји заслужних грађана су: Иво Андрић, Милош Црњански, Иван Стамболић, Паја Јовановић, Бранко Ћопић, Данило Киш, Васко Попа, Борислав Пекић, Зоран Ђинђић, Миленко Заблаћански. Оно што меморијално-просторну и споменичку целину Новог гробља издваја као значајну културно-историјску појаву, јесте изузетно богатство скулптуних споменика, дела српских и југословенских вајара, од најстаријих до савремених. Овде се налази 900 скулптуралних споменика чији су аутори око 80 истакнутих уметника. Ради се углавном о бистама и плакетама, у бронзи или камену, поред одређеног броја рељефа симболичне садржине.
 
Алеја великана