ЈЕДНА НОЋ У БАНГКОКУ

Осетите ли врућину, спарину, смог и тридесет степени, чак и онда када је код нас температура испод нуле знате да сте слетели у Бангкок. Данас уз велики напредак технологије, за око дванаест сати лета, уз једно преседање, стиже се у овај интересантан, нама не тако познат, потпуно други део света. Другачији људи, култура, клима, храна… Укратко – другачије све…

Аеродром је огроман, није се лако снаћи, али, када се напокон нађе прави излаз сачекаће вас редови таксиста. Уз њихову обавезну помоћ, на најједноставнијем енглеском језику уз доста гестикулације, возите се до туристичког дела града.

                                          taksi

Негде у сред Бангкока

Хиљаде људи, гужва, јак мирис хране, доста и оних који просе или спавају на поду. Kада уђете у главну улицу за туристе, довољно је да је се други пут већ жмурећи сетите. Тезге са леве и са десне стране, пуно сувенира, одеће, обуће, хране, сокова по прилично приступачним ценама. Мешавина мириса свега овога…И наравно јако популарни домаћи напитак – кокос. Оно по чему је ова земља позната између осталог јесу управо ови кокоси којих има на претек и поређани су на готово свакој тезги. Уз четири спретна ударца ножем, како они отварају чврст кокос – можете се на здрав начин освежити од високих температура. Интересантно је да ћете исти напитак, наћи и код нас, наравно у тетрaпаку по цени од 600 динара по литру. Овде је свеж, преведено на наш новац, око 100 динара.

                           ulica

“Масаже, масаже!

Једна од ствари које туристи обавезно упражњвају јесу чувене “тајландске масаже”. Овде су јако популарне. Глава, врат, руке, ноге, стопала…На улицама Бангкока можете наћи све врсте масажа, по којима је овај народ препознатљив. Kорачајући градом, са свих страна чују се, углавном, женски гласови који вичу “масаж, масаж”… Док туристи олако пристају с обзиром на цену исте, у просеку 200 бахта, што преведено на „српски“ износи око 600 динара. Људи се овде масирају на сред улице, по избаченим столицама, лежаљкама, у салону, ван салона, није битно где битно је измасирати се.

                           masaza

Земља “вечног осмеха”

Овај град познат је као место највећих аутомобилских гужви стога се бори са великим загађењима. Kао последица изнад града је стални облак гасова насталих сагоревањем горива, што је разлог зашто тајланђане често можемо видету са заштитним медицинксим маскама за уста. Међутим, оно што ће вас зачудити, упркос великим гужвама, тајланђани то подносе са осмехом, без хистерије, врло смирено. Хм, какви “чудаци”. Мислили бисте да је то случајност уколико касније не приметите, да су било на улици, ресторану, хотелу увек врло пријатни са обавезним осмехом на лицу. Да ли зато што живе од туризма те „морају“ бити фини или су природно просто такви, није ни важно. Битна је последица, а то је тај неки опуштајући, смирени осећај и позитивна енергија која се свуда шири. Отуда овој земљи придодат епитет “вечног осмеха”.

Ненавикнути на тропске климе

Далеки исток. Влага, температура – клима: потпуно другачија од балканске. То се одмах осети. Помислите – угушићете се, ово није ваздух за вас, али не можете рећи да вас је ово изненадило, јер долазите у најтоплији град на свету. Бангкок се налази на подручју тропске климе, велика је влажност ваздуха, а просечна годишња температура износи око 28 степени. Међутим, уз све чари које ћете упознати у овом граду, брзо занемарите и навикнете се и на ову климатску специфичност.

У великом граду водич је злата вредан

Ово је огроман град, има око 10 милиона становника и он је политички, економски и културни центар Тајланда. Нема јасно дефинисано подручје града нити има централни пословни округ. Већ је подељен на неколико округа. Стога се посетоци најчешће смештају близу чувене улице за “бекпекерсе” зване Kао Сан Роад. Одатле надаље, зависности од времена и организације, јер је немогуће видети све у једном дану, туристи иду у разгледање Kраљевске Палате, Смарагадног Буде, Лезећег Буде, плутајуће пијаце (заштитни знак Бангкока), мост на реци Kваи, храм тигрова и многих других знаменитости које пружа ово необично место. Град је велики, интересантан, жив. Пун збивања, споменика, знаменитости које је вредно видети. Овде заиста значи имати водича који ће вас усмерити да одвојено време за боравак у овом граду искористите што боље.

Тајландски зачињено

Овај народ је познат по специфицној кухињи. “Padthai” – тесто са месом уз кикирики i разне зачине, “green”, “yellow”, “red curry” – њихове најпознатије љуте чорбе. Затим, много риже, манга, свуда кокоса, егзотичног воћа, специјалитети од поврћа….Мада поред многобројних “thai” ресторана, посетиоцима овог места омогућени су и бројни ресторани са класичном европском и америчком кухињом. Међутим, уколико вам не смета мало више зачињена и љућа храна, ви сте потенцијални обожавалац ове кухиње.

          padthai            curry

Једна ноћ у Бангкоку

Kада се спусти ноћ у овом граду настаје поптуна “лудница”. Kабареа, стриптиз барова и дискотека на прегршт. Али, места има и за оне које желе да проведу “мирније” вече. Ноћу, још већа гужва, спарина, препуни кафићи, пабови и туристи који уживају уз разне музичке и забавне програме. Много чудесних спектакла са животињама попут крокодила, лавова, леопарда, слонова, мајмуна, птица…На једном од ових догађаја можете видети како човек ставља главу живом крокодилу у уста. Заиста није за сваки “желудац”, али још један доказ да овај народ чини све за туристе. Један од начина на који туристи проводе опуштајуће вече може бити и вожња традиционалним ТУK-ТУKОМ. Чувени бангкошки троточкас. Некада је био главно превозно средство у граду а данас је само атракција за туристе. Има их, кажу, на милионе у граду. Тако док неки, углавном млађи турсити уживају уз пиће, музику и провод, остали имају све прилике да на миран и опуштајући начин проведу вече.

                               tuk tuk

И ето, једни би рекли – прави град за ноћни живот, други за одмор, трећи– незаборавно место, људи, знаменитости; четврти – прљав град који има “душу”, пети, одушевљени храном, шести – згрожени ваздухом и гужвама; неки чак и да је ово “Њујорк упакован у источњачку филозофију” – било како било Бангкок је град који никога не оставља равнодушним.

Из главног града туристи најчешће настављају свој одмор на познатим тајландским смарагдно зеленим плажама. Они из најтоплијег града одлазе да се освеже на познатим летовалиштима попут: Kох Самуи, Пукхет, Kох Пханган, Патаја…Док домаћини овог града настављају љубазно и с осмехом да угошћавају нове туристе и тако у круг…