Дубровник – место које пише романе

Јадранско море, то плаво немирно море на својој обали верно чува многа места. Једно од њих је Дубровник, познато туристичко место у Хрватској. На само сат времена лета удаљен од наше престонице, Дубровник представља оазу за одмор. Са мапом града у рукама, фотоапаратом и мало маште, посета овом граду може постати незаборавно искуство. Сваки Дубровчанин пожелеће вам добродошлицу, јер су гостопримство, добро расположење њихови адути. Препуштени својим чулима упутићете се у авантуру обиласка. Велика капија на улазу у град, у вашем свету снова може вас одвести вековима уназад, али то је само почетак. У Дубровнику имаћете прилику да упознате неке од грађевина које осликавају његову историју, моћи ћете да видите места на којима је глумачка екипа серије „Игра престола“ снимала познате кадрове, али и да уз добро вино и рибље специјалитете направите кратак предах и препустите чулима укуса уз звуке мора.

Дубровник се налази у јужном делу Хрватске, представља једно од најзначајних центара културе у Југоисточној Европи. Основан у VII веку. Данас је место одмора не само туристима из суседних земаља већ и Енглеске, Скандинавије али и Кине и Јапана.
1506676 689861884491352 1096457700074335132 n

Тако, узане улице, поплочане каменом, на први поглед сличне једна другој, асоцираће вас на лавиринт. Међутим,  спуштајући се низ Бошковићеву улицу доћи ћете до главне улице Плаца, која ће вам послужити као оријентир у даљем обиласку града. Дуга улица, обасјана сунцем, ужарен камен само ће на тренутак учинити да свој заклон пронађете у некој од радњи која се у ту налази. То су продавнице са сувенирима, гардеробом и слаткишима. Свако, поред својих сећања из Дубровника треба да понесе и понеки сувенир. Наизглед као и у другим местима и овде су сувенири слични, али опет јединствени. Мало који град може се похвалити продавницом сувенира чији је целокупан амбијен у духу „Игре престола“. Ова продавница једна је од најпосећенијих у старом делу града. Ако не због магнета, чаша на којима су осликани јунаци из серије онда свакако због гвозденог престола. Сваки посетилац Дубровника моћи ће да се слика на њему. Зато љубитеље серије који су пре обиласка свратили у њу неће изнервирати гужва, редови испред касе или престола јер можда је то један од разлога њихове посете.Dubrovnik 25 900x600 Свима њима  познат је Серсејин ход страма, кућа неумирујућих односно Кула Минчета, плажа Шулић која је коришћена за поморску битку код Црнобујуце, а Ловријенац као Црвена тврђева у којој живе краљеви. Можда снимање ових сцена није одушевило Дубровчане јер су се плашили да ће бити укаљана историја града, али заправо је све ово допринело његовој популарности, нарочито код младих генерација које су наком приказивања серије посетили Краљеву луку и успут почастили се слаткишима из „Pirate candy shop“.Мноштво гумених бомбона, лизалица права су посластица за све сладокусце. Буради препуне слаткиша, разноврсних облика представиће можда не тако јефтино али слатко искуство.

Свој обилазак наставићете даље кроз његове улице, које крију сведоке историје Дубровика. Међу њима је Кнежев двор палата у Дубровнику саграђена као седиште владе и стан кнеза који је представљао највишу функцију у некадашњој Дубровачкој републици, настао током XIV века данас представља историјски музеј, чији је простор оплемењен намештајем из периода последње Дубровачке републике. Ништа мање није значајна ни Дубровачка катедрала посвећена Узнесењу Блажене Девице Марије на небо. Центар је Дубровачке бискупије, која је према легенди изграђена на месту византијске катедрале уз помоћ новца енглеског краља Ричарда Лављег Срца. Својом архитектуром, у барок стилу, оставља утисак на човека и његова осећања. Улица Св. Доминика под бројем четиру крије Доминикански самостан музеј, одмах уз градске бедеме. Њега чини комплекс зграда међу којима су црква Св. Доминика, звоник, клаустар и три манастирска крила. Изградња је започета почетком XIV века, а завршена је половином XV века.

Дубровник представља отворен град за све. Православна црква, џамија и синагога сведоци су да је он место окупљања људи различите вероисповести, националости. Зато свако ко пожели да побегне од реалности која га окружује, и испише странице свог животног романа може се упутити ка Дубровнику или то учини док је у њему одмарајући у неким од ресторана. Један од њих је ресторан „360 Дубровник“ који се налази на бедемима града одакле се пружа поглед на море, плажу. Не само због свог изгледа већ и куварских специјалитетима има сертификат једног од ексклузивнијих ресторана у Дубровнику. Поред њега на тој листи су и „Азур“, „Панорама“ и други. Сви они нуде вина направљена од грожџа које се гаји у том крају, а најпознатија су Дингач, Пошип и Плавац којим ћете употпунити ужитак док једете домаћи сир, маслине, далматински пршут или уживате у свеже припремљеном јастогу, белој риби и шкољкама.2jpg 41267087

Пицерије, таверне које се налазе у споредним улица, представљају права места за све оне који би новац потрошили на обилазак зидина, незаборавно искуство одакле се пружа видик као целом граду. Њихов обилазак може трајати од један до три сата. Уколико нисте љубитељ шетње нарочито по сунце када се препоручује да зидине обилазите у раним јутарњим часовима то можете учинити жичаром која је прва у области Јадрана. Мини жучара има капацитет да превезе 30 путника, а вожња траје око четири минута. Свакако најлепши сео Дубровника је пешчана плажа, сиви песак, бистро плава вода недалеко од пристаништа на којем се могу видети чамци и усидрене јахте. Ту можете удахнути мирис слане воде, добити препранули тен, а онда се упутути ка свом смештају. Смештај у Дубровнику можете потражити у старом делу града, уколико сте у доброј финансијског ситуацији, међутим већина туриста борави бан њега. Поред хотела са четири и пет звездица где преноћиште кошта и око 135 евра, можете одсести  у приватним апартманима што је свакако јефтиније.

Зато Дубровник није само место раскоши и модерности већ и историје и скромности који вреди посетити.a walk through the old city streets main street of dubrovnik 431 a91c