63. година традиционалног Београдског филмског фестивала

Фестивал документарног и краткометражног филма који се одржава у континуитету већ 63 године, ове ће се одржати од 20. до 26. марта у Дому Омладине Београда. Такмичиће се кратки играни, анимирани, кратки документарни и дугометражни филмови из Србије, југоисточне Европе и света. Новина овогодишњег издања везана је за селекцију дугометражних документараца. Сада ће се у овој категорији такмичити искључиво филмови из југоисточне Европе. Пријаве за учешће су затворене, те је фестивал спреман за почетак. Сатница и програм фестивала може се преузети са званичне странице овог фестивала (www.bff.rs). Свечано отварање одржаће се 20. Марта од 21 час, када ће бити приказане пројекције филмова „Варичела“ и „Породични посао“. Док ће затварање бити одржано 26. Марта у 21 час – тада ће бити одржана додела укупно 15 награда које је организатор припремио.

Први овакав фестивал одржан је марта 1953. године у хрватском граду, Пули. Тако је иницирано оснивање ревије домаћег филма, где би публика и људи из бранше једном годишње имали прилику да се упознају са најновијим дешавањима у нациналној продукцији. Овај догађај важи као темељ развоја будућим фестивалима југословенског филма. У то време југословенска послератна кинематографија има скоро десет година и за собом око 30 дугометражних и 550 кратких и документарних филмова.

Након шест година заједништва у Хрватској, фестивал краткометражног филма сели се 1960. у Београд, док дугометражни играни филм остаје у Пули. Званични назив овог дешавања у Београду постаје „Фестивал југословнеског документарног и крактометразног филма“, а због устаљеног пројектовања у марту – добија надимак „Мартовски фестивал“.

Оснивач овог традиционалног догађаја је град Београд. Покровитељи јесу Министарство културе и информисања као и филмски центар Србије. Председник одбора је Андреја Младеновић, уметнички директор Ненад Поповић а главни организатор – Војислав Милин.