Утицај породице на рад Волта Дизнија

Волт Дизни и Мики Маус

Волт Дизни је човек на чијим су цртаним филмовима генерације и генерације одрастале. Без обзира ког сте узраста, можете се завалити у фотељу и уживати у њима. Нажалост, иза тих дивних цртаћа се крије тужна прича о усамљеном дечаку који бежи у свет маште.

Имао је веома тешко детињство. Живео је на селу са мајком, оцем, тројицом старије браће и млађом сестром. Отац је био тиранин и волео је да их малтретира. Малог Волта је стално терао да ради, и ако нешто не би урадио како треба, тукао би га.  Утеху није могао пронаћи у породици, па се дружио са животињама. Често је бежао у свет маште. То се касније одразило на његов рад. Први ликови су му биле животиње- Мики Маус, Мини Маус, Шиља, Плутон, Прока итд.

Оно што је код његових ликова било карактеристично је то да немају своје породице. Нигде се нису показивали отац, мајка и дете. Касније када је преузимао бајке од других, показало се да већина његових јунака и хероина нема мајку. Она је приказана само у оним филмовима где породица није у првом плану. Кроз свој рад је желео да побегне од сећања на своју породицу. Мајку није ценио јер није имала никада времена за њега и није била ту да га заштити од оца тиранина, а према оцу је гајио страхопоштовање. Лик мајке се у његовим цртаћима ретко провлачи. Снежана (Снежана и седам патуљака), Бел (Лепотица и звер), Јасмин (Аладин), Пепељуга (Пепељуга) и Аријел (Мала сирена) имају самохране очеве. Аурора (Успавана лепотица) је има, али она није у првом плану у тој причи. То је када су људски јунаци у питању. Када су ликови животиње, мајке постоје. Оне су доминантне у животима младунчади, брижне и посвећене. Филмови у којима се то може видети су Дамбо и Бамби. Имао је лепо мишљење о животињама и оне су му у детињству биле најбољи пријатељи.

Његово детињство је касније променило и његов поглед на жене. Оженио се, али је био потпуно равнодушан. Радије је радио, стварао, проводио време у канцеларији и дружио се са својим ликовима из маште него што је био нежан, брижан и одговоран супруг. Његовој тадашњој жени то није сметало. Она га је волела и подржавала у томе што ради.

Свет маште је оно што је успело да овог фантастичног цртача одржи и склони од свега ружног у животу. Трагови прошлости су остали, одразили се на његов рад и тај рад је постао будућност света.