Од растиња до туризма

излетиште „Поток“.

Између јагодинског зоолошког врта и хотела „Хил“ налази се излетиште „Поток“. Некада је ту било растиње из кога је вирио ресторан „Поток“. Бабе и деде би доводиле викендом унуке на ћевапе и негазирани густи сок. Седели би у башти и посматрали природу. Чуо би се жубор поточића, који туда тече. По повратку кући, деца би купила каменчиће и бацала у језерце које је имало облик звезде. Постојале су чесме са хладном водом. Нико није био сигуран да ли је била за пиће или не.
 Изнад излетишта простире се једно брдашце. Ту се налазе куће, етно ресторан и видиковац. У брду често умеју да се изгубе заљубљени парови и са видиковца посматрају град.  Сваког првог маја млади долазе на уранак и кампују. Може се осетити мирис роштиља и чути граја. Доносе шаторе, звучнике, распаљују роштиљ и цело брдо одзвања тога дана.
Пре неколико година су почели са детаљним преуређивањем. Трава је покошена. Засађено је цвеће разних боја. Све се шарени. Постоји чувар који га чува. Забрањено је гажење траве и пуштање паса да дивљају. Постоје и казне. Постављене су мале фонтанице и једна велика које светле у разним бојама ноћу. Од прошле године направљен је водопад. Водопад и фонтане раде само лети.
 Стари ресторан „Поток“ је добио конкурента. Између водопада направљен је мали кафе ресторан са мостом. Мост служи да би се туристи на њему сликали испод водопада. Многи младенци праве своје прве фотографије баш на овом месту. Поред водопада се налази велика летња позорница. На њој се ноћу одржавају разне манифестације. Долазе певачи и фолклорна друштва из целе Србије. Јагодинци и туристи са задовољством присуствују свим манифестацијама. Мирис топлих крофница се често може осетити. Пут који некада није постојао, сада је поплочан и асфалтиран. Постављене су клупе са крововима дуж целог излетишта. Данас је „Поток“ једно од сређенијих и најпосећенијих места у Јагодини.