Легенде о Фестивалу фењера

Фестивал фењера у Кини

Фестивал фењера у Кини, познатији као Чап Го Меи, слави се сваког петнаестог дана првог месеца у лунарној години. Деца иду до храма и решавају лунарну загонетку исписану на лампиону. Главни циљ фестивала је дружење са породицом, пријатељима и природом. Постоје многе легенде о настанку ове манифестације.

Једна легенда говори о Богу који је са неба контролисао судбину људског рода. Када се наљутио на људе, послао је шеснаест змајева да донесу помор, олују, глад и сушу људима. Желећи да га одобровоље, цареви свих краљевстава су сваке године одржавали церемоније у његову част. Молили су га за повољне временске прилике и добро здравље цару и народу.

По другој легенди, фестивал се одржава у част храброг ратника Лана Месеца, који је преводио побуну против тиранског краља. Убијен је у побуни, а преживели побуњеници организовали су манифестацију у његову част.

Следећа легенда говори о ждралу који је послат на земљу.Једног дана сељанин је пошао у лoв и убио ждрала. То је разбеснело небеског цара, јер му је то био најомиљенији ждрал. Планирао је да пошаље ветрове и ватру да уништи село. Његова ћерка је покушала да упозори сељане. Нису знали шта да раде, све док се није појавио мудар човек из другог села. Он је предложио да се на свакој кући ставе црвени фењери, на тргу поставе ломаче и запале петарде тако да изгледа као пожар. Када је сутрадан дошла царева војска, село је изгледал као да гори. Одмах су отишли да јаве цару. Био је задовољан. Од тог дана се сваке године пале црвени фењери.

Млади су сваке године шетали улицама у нади да ће тог дана пронаћи праву љубав. Најсветлији фењери су били симболи наде и среће. Фестивал је и данас један од највећих догађаја у Кини. У провинцији Сечуан се одржава у Парку културе. Током манифестације Парк културе постаје океан лампиона.

Постоје разни модели лампиона. Најупадљивија је змајева мотка. Фењери су углавном од папира и дрвета, али последњих година појавили су се неонски и електрични.