Електронска цигарета против класичне цигаре

Да ли заиста електронска цигарета може да замени обичну?

Пара је здравија од дима

Дејан Савић, 49-годишњак, на свом примеру потврђује тезу да је електронска цигарета здравија од обичне. Дејан цео свој живот конзумира две пакле цигарета дневно. Један систематски преглед му је све променио. “Доктор ми је рекао да имам озбиљне проблеме са срцем, који су проузорковани цигарама. Нагласио ми је да што пре престанем са пушењем не би ли се моје стање погоршало”. Међутим, као већина грађана Србије, савет није у потпуности прихватио. “Купио сам електронску цигару јер нисам могао без никотина. После месец дана коришћења, хтео сам да запалим обичну. Толико ми је било лоше и толико ми се смучио први дим да ми више никад није пало на памет да купим паклу”. Дејан је један од многих којима је електронска цигарета заменила употребу обичне цигарете и на тај начин је успео да сам себи побољша здравље, не мењајући значајно своје навике.

Игор Топаловић, студент новинарства на Факултету политичких наука подржава прелазак са класичне цигаре на електронску цигарету. “Као непушач, много ми се свиђа идеја електронске цигарете из простог разлога што ми се одећа више не осећа на дим кад изађем из затворене просторије. Такође знам да више нисам пасиван пушач кад сам у окружењу пушача”.

У Србији годишње умире од цигарета или болести повезаних са цигаретама 16 000 људи. Звучи пуно, међутим када поделимо са 365 то значи да близу 40 особа умире дневно. То већ звучи застрашујуће. Кроз скорашњу историју, разне невладине организације су покушавале да укажу на тај проблем кроз разне кампање, трибине и рекламе, у страним земљама, рекламе стављају и на пакле обичних цигарета које служе као упозорење на све штетне последице које изазива пушење. На сличан начин су и државе кроз законе покушавале да регулишу употребу цигарете. Највећи успех који су остварили јесте да уклоне рекламирање цигарета у медијима. Као компромисно решење за све учеснике ове дискусије, створена је електронска цигарета.

Електронска цигарета је електронски инхалатор који претвара течни раствор у водену пару. Она представља другачији начин уношења никотина у организам. Састоји се из три главна дела, литијум јонска батерија, грејач односно испаривач и резервоар који се пуни течношћу. Такозване е-течности могу да садрже дуванске и недуванске ароме. За разлику од обичне цигарете која изазива више од 25 врста болести, електронска цигарета је скоро па безопасна. Бројна истраживања су показала да електронска цигарета смањује вероватноћу обољења у скоро петини случајева. Пара која се удише нема ни угљен моноксида, ни катрана, ни 4000 различитих отрова који се налазе у цигарети, самим тим је безопасна и за непушаче. Најбољи пример за то су деца родитеља пушача, која нису више изложена дуванском диму. Што се тиче финансијске стране која је увек на памети пушача, е-цигарета је на дуже стазе много исплатљивија од обичне. Квалитетна батерија и уље су у стању да замене три пакле цигарета.

 

Једна зависност се замењује другом

 

Бранка Рапајић, главна сестра специјалне болнице за зависност тврди да е-цигарете нису толико безопасне као што се пропагира. Она каже да не могу бити средство за одвикавање од пушења. “Те наночестице које се налазе у тој воденој пари која излази уместо дима, садржи неке супстанце које утичу на изазивање болести рака плућа, астму, хроничну опструктивну болест плућа и инфаркт срца. Свесност о овим и другим здравственим ризицима повезаним са употребом дувана је и даље на веома ниском нивоу, а преваленца употребе дувана изузетно висока“. Приметила је у свом раду да се многи њени пацијенти након коришћења е-цигарете, враћају старим навикама.

Николина Француски, студент архитектуре каже да је права ствар незаменљива. “На наговор другара дала сам шансу електронским цигарама али никад неће бити тај осећај као када запалите праву. Могу да кажем да једина добра ствар у е-цигарама је та што немају дима који на пример код цигара веома смета чак и нама пушачима, да ли је у питању мирис одеће или сам улазак дима у очи.” Николина је пушач од средње школе и веома се тешко одваја од цигаре, јер како сама каже, не би дала паклу цигара ни зашта. “Користила сам електронску цигару два месеца. Пошто имам пуно обавеза и притиска једини начин да се одморим од тога била је цигара. Док сам користила електричну цигару, притисак није одлазио а ја никако нисам могла да се смирим.”

Они који су забринути да ће е-цигарете донети више штете него користи боје се и да ће њихова употреба довести до поновног општедруштвеног прихватања дувана. Уз високе таксе, медицинска упозорења и све више развијених земаља које строго ограничавају рекламирање цигарета, коришћење дувана је увелико стигматизовано. Сада е-цигарете ‒ које у многим случајевима не подлежу овим регулативима ‒ прете да поремете тај статус кво. Такође, непознато је, како на здравље утиче дуже редовно удисање пропилен-гликола, органског једињења које је већим делом заступљено у течности е-цигарета. Тај молекул се користи у бројне комерцијалне сврхе (од хране до пластике) и показало се да је безбедан за конзумацију (осим у врло високим нивоима).

Мање позната чињеница међу пушачима и непушачима у Србији јесте податак, да је дуванска компанија „Филип Морис“ са седиштем у Нишу, главни произвођач свих прозивода везаних за електронске цигарете на нашем тржишту. Што се њих тиче, они дефинитивно нису на губитку. Чак ни не улажу пуно средстава у рекламирање ел. цигарета, јер се уз сваку купљену паклу класичних цигарета, добија и мали флајер са кодом преко којег можете наручити свој нови апарат и сазнати нешто више о тој алтернативи. Најпознатији њихов производ јесте „IQOS“ (I Quit Official Smoking). Недавно су промовисали трећу генерацију електронских грејача који се користе уз дуванске патроне „HEETS“ које коштају мање од просечне цене пакле цигарета.

Плућа су намењена за дисање чистог ваздуха а не некаквих течности из електричне цигаре или отровног дима из обичне. Ипак, сви научни кругови се слажу у томе да, док они дебатују, број корисника електронских цигарета расте и расте.