Др Станић: Без смјењиве власти нема демократије

lk

Никад нисам вјеровао у увезену демократију. Ово говорим због тога што свијетом не владају правда и демократија, већ интереси моћних.“

Др Новица Станић, љекар опште праксе и васкуларни хирург, предсједник Покрета за Пљевља, 25 година посланик у скупштинама СФРЈ,СРЈ и Црне Горе и одборник у Скупштини општине Пљевља, коментарише актуелне протесте који се одвијају у појединим земљама Балкана, али и у остатку Европе (Француска).

 

Покрет за Пљевља, чији сте предсједник, позвао је грађане Црне Горе на протесте у Подгорици. Зашто сматрате да би људи требало да изађу на улице?

Црна Гора је једина држава у Европи у којој власт никада није промијењена на изборима. Ради се о приватној држави са заробљеним институцијама и дискриминацијом српског народа. На власти је режим који је прије 30 година, на српском таласу, са улице, преузео дизгине власти. По природи ствари такви режими се мијењају на исти начин на који су и дошли на власт.

 

Који су циљеви и захтјеви протеста?

Најкраће, циљ је демократизација Црне Горе, а услов за то је смјена режима и формирање техничке владе која ће у року од годину дана створити равноправне услове за прве слободне и демократске изборе у Црној Гори.

 

Да ли подржавате протесте у Србији који се одржавају 14-у суботу заредом?

За 25 година, колико сам био посланик, увијек сам био на страни прогоњених и дискриминисаних, и зато увијек начелно подржавам протесте. Међутим, када су протести у Србији у питању, имајући искуство са петооктобарским протестима из 2000. године, имам извјесну резерву и страх од уплетености страног фактора. Никад нисам вјеровао у увезену демократију. Ово говорим због тога што свијетом не владају правда и демократија, већ интереси моћних.

 

Постоји ли заједничка нит која би повезала протесте у Подгорици, Београду, Тирани, Паризу и осталим европским престоницама захваћеним демонстрацијама?

Заједничка нит је социјална и политичка обесправљеност. Али у свакој држави постоје и специфичности условљене историјским, политичким и културним детерминантама. Уз све то, ту су и прсти моћних, којима је понајмање стало до демократије.

 

По вашем мишљењу, какве су реакције владајуће политичке елите на протесте у Црној Гори и Србији?

У Црној Гори први пут имамо инсајдера из врха власти, у лику Душка Кнежевића, чије је изношење прљавог веша и било повод за почетак протеста. Човјек поткрепљује доказима оно што су сви у Црној Гори знали. Због тога је реакција режима била крајње нервозна, Кнежевић је брже-боље проглашен за државног непријатеља број један. Што се тиче реакције србијанске власти, сигурно ни она није равнодушна према протестима, иако то покушава да буде.

 

Шта очекујете од протеста и да ли сте задовољни досадашњим одзивом грађана?

Очекујем да се власт у Црној Гори, коначно, промијени након 30 година. Досадашњи одзив грађана је добар, а вјерујем да ће бити све бољи. Коначно, ваљда ће и демократски Запад дозволити да народ слободно одлучи какву власт жели. Без смјењиве и одговорне власти нема демократије. А црногорска власт влада већ 30 година. Да су златили све што су дохватили било би много.