Лајф коучинг и анксиозност

Robin Sharma Quotes of Encouragement

Лајф коуч нема прецизан превод у нашем језику, али се могу употребљавати термини попут “животни тренер” или “животни саветник” као синоними. Они који се баве овом “професијом” често су оптуживани за шарлатанство и продавање магле, али и хваљени као одлични помагачи да се остваре циљеви, постане “позитиван” и успешан човек.

Шта је заправо истина и колико лајф коучинг помаже људима који пате од депресије, тешких облика анксиозности и других психичких стања која могу довести до фаталног исхода?

Стручност и успешност лајф коучева

Лајф коучинг није правно регулисан, стручност и образованост лајф коучева је упитна и неретко се срећу приучени “професионалци” који скупо наплаћују своје услуге. Мали је број лиценциралних лајф коучева и оних који поседују факултетску диплому за оно што излажу и чиме се баве.

Ово незванично занимање је новог датума, а последњих година се појавило много “животних тренера” који нуде “неформалну едукацију”. Лајф коучеве срећемо на интернет блоговима, порталима, социјалним страницама, у њиховим ауторским књигама, новинским чланцима, ТВ емисијама, њиховим YouTube каналима, јавним предавањима и приликом директног коришћења њихових услуга, наравно, уз високу новчану надокнаду.

Успешност лајф коучинга може се мерити по управо наведеном – продирању у све медијске садржаје и допирању до широке слушалачке и читалачке публике. Али, како се форсирање лајф коучинга одражава на особе које су запале у тешка психичка стања, када ни психотерапија не доноси нужно опоравак?

Форсирање среће

Лајф коучеви, особито приучени, су познати по ширењу “позитивне енергије”, потенцирању “позитивних мисли” и постављању и стремљењу ка “јасно дефинисаним животним циљевима.” Такав наступ и такав начин форсирања душевног испоравка и напретка може већину анксиозних и депресивних особа довести у још горе стање.

Увереност у знање, вештину и успех код лајф коучева има за циљ да доведе слушаоца (или читаоца) до самоубеђења да су сви проблеми аплосутно решиви и да је потребно само мислити позитивно и занемарити “лоше вибрације”. Резултат тога је привидна и усиљена срећа.

Наступ је шаблонски, дијагнозирање и терапија једнообразне. Срж проблема се своди на одстрањивање “негативе”, размишљање о зацртаним циљевима, раду на њиховом постизању, необраћање пажње на психичке препреке и форсирање крилатице “све је могуће”.

Последице лајф коучинга

Насилно и вештачко занемаривање проблема и скретање мисли на позитивне ствари доводи до тога да особа лошег психичког стања због исфорсираног осмеха на лицу осећа додатну напетост, панику, страх и безнађе.

Потребна је велика доза опреза, стручности и емпатије у приступању особама које имају било какав облик анксиозности и депресије. Озбиљност психичког стања се не сме игнорисати и доводити до још критичније ситуације.