Студентска потрага за станом у Београду

carwiz rent a car beograd belgrade serbia

Долазак на студије у српску престоницу, поред бројних ствари којих студент мора да се одрекне и још бројнијих које мора да прихвати и научи, намеће и обавезу налажења смештаја. Једнима ће то бити студентски дом, а другима изнајмљивање стана, гарсоњере или, пак, собе. Ситуирани студенти, који имају кућу или стан у Београду, биће поштеђени сваковрсних непријатности. Проналажење приватног смештаја не носи нужно са собом стрес, ризик и невоље, али генерална искуства студената нису нимало светла и охрабрујућа.

Претраживањем огласа за издавање станова по интернету, новинама или бандерама, позивом на број станодавца за којег сматрамо да има задовољавајућу понуду, и евентуалним одласком на адресу да погледамо стан, већ почињемо да увиђамо да проналазак пристојног смештаја неће бити никако лак задатак. На самом почетку потраге, амбиције нису мале, па у ужи избор не улазе станови који нису близу факултета, имају лош поглед, који се налазе у сутерену или ниском приземљу, немају одвојену собу, ТВ, нефаличан шпорет, функционалан фрижидер итд. Након неког времена постаје јасно да такве станове власници сматрају луксузним, па их, сходно том уверењу, цене импресивно скупо, или их издају на ноћ и краћи временски период. Број критеријума се смањује на оне најосновније, а најосновнији се још више редукују како време одмиче, почетак семестра се ближи, а стана нема ни на помолу. На крају потраге многи ће бити принуђени да прихвате оно што су на почетку одбацили и окарактерисали као непристојно и нехумано.

Од свих профила људи који трагају за станом јамачно су у најтежем положају мушки студенти, а нарочито они чији изглед не одаје утисак повучене вреднице са цвикерима, тотално незаинтересоване за друштвени живот. Из убеђености станодавца да ће они који не спадају и њихову визију прихватљивог правити проблеме, проистичу врло занимљиве реакције. На помен студената, посебно уколико је у питању више другова, одговори су разнолики: од тихог нећкања и ненападног негодовања, преко отвореног одбијања, до моменталног прекидања везе. Не треба никако изоставити заказивање термина гледања стана, иако власник унапред зна да мушке студенте неће примити и да ће им беспотребно одузети време. Стереотипи умногоме одређују ко ће бити примљен, а ко не. Девојке су обзирне, вредне и одговорне, а момци аљкави, бучни, лењи и неуредни. Пре мушких студената долазе у обзир сви, почев од брачних парова без деце до новопечених родитеља и вишечланих породица. Ипак, студентикње су генерално најбољи избор.

Поред пола и животне доби, код станодаваца битну улогу играју њихове личне симпатије и преференције, па тако срећемо случајеве да су студенти медицине најпожељнији код станодаваца који раде у здравству, студенти техничких факултета код станодаваца који су завршили исте, студенти теолошког код богобојажљивих станодаваца итд. Избор факултета може неретко да буде пресудан у томе ко ће бити одабран за подстанара, или бар на квалитет односа између њега и власника стана.

Од подстанара се захтева да одржава стан уредним и чистим, да поштује кућни ред, да редовно измирује своје обавезе и преда депозит заједно с првом киријом. Наведени захтеви се свакако подразумевају, али временом постаје евидентно да одржавање стана уредним и чистим изискује једномесечне насртљиве контроле и критике од стране станодавца, поштовање кућног реда прераста у сталну бригу подстанара да комшије – дојављивачи немају никакву примедбу и не пренесу вест да му је неко дошао у посету или тек преспавао код њега, јер би то изазвало пргаво и осорно негодовање код свих, а код станодавца чак и плаховите и гневне претње избацивањем. И на све то, страх да се не оштети нешто од већ дотрајалог намештаја, јер у том случају од враћања депозита нема ништа. Често не мора ни да постоји разлог за његово невраћање.

Сам ентеријер и намештај  у већини станова обично се може описати у неколико речи: оматорео, искрзан, оскудан, кваран и пропао: трошни шпорет, с једном или две рингле које још увек раде тек толико да могу умлачити воду или, у најбољем случају, довести до кључања након дугог мукотрпног чекања, прозори који лоше дихтују или не могу да се затворе, фрижидери који пуштају воду, као и WC шоље, туш кабине и веш машине, кревети који шкрипе и још низ других ствари које оличавју немарност и нељудскост људи који издавају такве станове.

Подстанари се најчешће обавезују на најмање годину дана становања, па уколико касније схвате да не могу да се прилагоде таквим условима, одричу се претходно датог депозита. Уговори се у највећем броју случајева не потписују, тако да подстанари ни на који начин нису заштићени. Ко, пак, испоштује период од 12 месеци, није поштеђен ризика да депозит неће добити назад, јер је готово немогуће утврдити да ли се ислужени намештај додатно оштетио у том временском распону.

Пошто нисмо у могућности да бирамо станодавце, већ станодавци бирају нас, срећа умногоме одређује где ћемо и под кавим условима боравити током текуће академске године.