„Дан шести“ – Растко Петровић

Растко Петровић

Роман „Дан шест“ о Првом српском рату и повлачењу преко Албаније српског писца Растка Петровића писан у Београду и Вашингтону објављен је по други пут после 43 године у издању Издавачке куће „Плато“.

Први део романа „Дан шести“ у наставцима је објављиван у београдском часопису „Дело“ ( 1955 – 1956 ), а у целини је изашао у издању „Нолита“ 1961. године. Роман је више пута цензурисан, а његови делови објављени у часопису „Дело“ нису привукли  ширу читалачку публику.

Главна уредница „Платоа“ Наташа Анђелковић истакла je да је „роман угледао светлост дана тек шездесетих година, па и након тога живот и судбина овог романа нису били светли“.

Поговор  првом издању романа „Дан шести“ написао је Милан Дединац, а новог издања доцент на Филолошком факултету др Предраг Петровић.

Петровић је истакао да је „Дан шести“, оно што се данас недовољно истиче, остао наш најбољи роман о Првом светском рату који је трагичним дешавањима националне историје дао универзални, свевремени смисао“.

„Овај роман је сума књижевног опуса и животног искуства Растка Петровића од ратног повлачења преко Албаније до боравка у емиграцији у Америци“, закључио је Петровић.

Растко Петровић је био српски књижевник, теоретичар, сликар као гимназијац, током Првог светског рата, преко Албаније и Крфа одлази у Француску, а потом и у Америку где је и преминуо у емиграцији. Један је од најзапаженијих представника међуратне авангарде и жанровски веома плодан и разнолик аутор.