„ Београде, добро јутро“ уз осмех

 

Јелена Бајевић, дипломирани комуниколог, новинар Студиjа Бe и уредник емисије „ Београде, добро јутро“ свакога дана покушава да реши проблеме Београђана и каже да се пре свега у својој емисији бави проблемима обичних људи.

Као уредник емисије “ Београде, добро јутро“ како одлучујете шта је најбитније за почетак доброг дана?

Уређујем и водим емисију „Београде, добро јутро“, некада сам радила и „Београде, добар дан“, емисију која је слична, али краћа и динамичнија. Увек погледам вече пре вести на Студију Б и на другим телевизијама да ми нешто не би промакло и у принципу сваку емисију припремим бар дан, два раније, али све што се ванредно деси морамо да испратимо, па се често деси да емисију мењам у ходу. Бавимо се свим темама које су везане за живот Београда и на основу тога бирам и госте и теме, као обичан грађанин. Полазим од онога што би занимало моју маму, нечију баку или комшиницу… У принципу људе рано ујутро интересује како функционише саобраћај, какво ће бити време и шта ће се све занимљиво дешавати граду, па обично тако и почињем свако јутро. Лично мени за почетак дана најважнији је осмех.

Колико времена Вам је потребно да пронађете и припремите све релевантне информације за ваше гледаоце?

Наше јутро траје пет сати и препуно је информација и прилога, а у просеку имамо око 12 гостовања. Ми смо тим у редакцији и радимо заједно, а емисија се увек припрема унапред, посебно што је потребна посебна припрема за сваки разговор у студију. Емисија почиње у 7, а ја сам у редакцији већ у пола 6 да бих прикупила све вести које су пристигле током вечери и јутра и да завршим „кошуљицу“ за емисију.

Како личност уредника утиче на гледаност емисије?

Мислим да је врло важно да ја као уредник и водитељ будем добро информисана и добро припремљена, али је важно и да гледаоци изаберу баш Студио Б сваког јутра. Наше јутро је једна од најгледанијих емисија јер заиста успевамо да испратимо све најважније догађаје у граду. Волим кад ми кажу да сам пријатна и природна и трудим се да будем позитивна јер поред свих вести треба да унесемо добру енергију у сваки дом који воли Студио Б и у којем се укућани буде уз нас.

Колико је Ваше образовање имало удела у Вашем професионалном успеху?

Почела сам да радим када сам завршила трећу годину факултета. Била сам студент Филолошког факултета у Београду, одсек – руски језик и књижевност, али на жалост, због посла нисам то завршила до краја. Успела сам да наставим студије на Факултету за медије и комуникације и успела да дипломирам на одсеку комуникологија. Срећна сам што сам то успела поред породичних и професионалних обавеза и то ми је јако лепо искуство. Образовање је за новинара врло важно, као и у сваком другом послу и сваком младом човеку бих препоручила да, ако може, не почиње да ради док не заврши факултет.

У коликој мери је Ваш приватни живот одредио развој Ваше каријере?

Почела сам рано да радим и Студио Б је кућа која младом човеку пружа могућност да покаже шта зна, тако да свако ко хоће да ради може да успе. Мене је интересовала музика, ноћни живот Београда и онда сам после редовне смене могла да снимам прилоге о свим стварима које волим. Тако сам тада повезала приватни живот и посао. Муж ми ради на ТВ “Прва” и то је добро јер стално размењујемо искуства и може да разуме обавезе које имам као новинар, а мени је његова подршка јако важна.

Шта је то што једног новинара чини добрим новинаром?

Новинар не сме да мирује, потребно је стално учење, трагање за вестима… ја стално посматрам шта се око мене дешава, шта би могла да буде вест? За рад на телевизији потребно је умеће да се ради у тиму, да се поштује рад сваког колеге јер су сви они ту да помогну када је ванредна ситуација, када нешто не иде по плану. Новинар мора да буде енергичан, отворен, да уме да пита…

Колико је важна етика у новинарству?

За мене врло важна. Радимо јавни посао и на тај начин утичемо на људе који нас гледају и слушају. Ми смо телевизија која не постоји само да би јурила рејтинг, већ се бавимо животима обичних људи и покушавамо да решавамо свакодневне проблеме. Наши новинари су врло одговорни и мислим да то наши гледаоци знају да цене. Зато ја могу увек са поносом да кажем да радим на Студију Б.

Какав је утицај новинарства на друштво у Србији?

Огроман. Па погледајте само нашу омладину, слушају оно што им се сервира и понашају се онако како им “звезде” објасне да треба. Ту се враћамо на причу о томе да је мало квалитетног новинарства, мало прича о важним и озбиљним темама, које могу позитивно да утичу на јавност, а не да се све сведе само на пуку забаву. Мислим да се и ту огледа посебност Студија Б.

Колико сте задовољни својим положајем новинара у Србији?

Не баш. То је лепа професија, одговорна и озбиљна, а у Србији се тако не доживљава новинарство. Вероватно зато што је све постало забава, па је тако и у новинарству, као што сам већ негде рекла. Мислим да би новинари требало да буду много боље плаћени и више цењени… прави новинари. Новинарство је сила која утиче на јавност. То је увек тако било, једино се мења врста новинарства која има најјачи утицај.

Шта је то што Вас обрадује свакога дана, а везано је за Вашу професију?

То што сваког дана успемо да решимо или бар укажемо на неки проблем наших верних гледалаца. И писма подршке која од њих добијамо.