Мали пас великих могућности

Немачки ловни теријер је једна од најмлађих раса ловачких паса. Расу су створили немачки ловци у 19. веку укрштањем са енглеским јамарима и средњоевропским кратконогим гоничима и птичарима. Укрштањем паса различитих намена, немачки ловци су желели да створе свестрано употребљивог пса.

16523809 1535373239821249 1222311615 oПрво легло, за које се сматра да су од њега настали Немачки ловни теријери, Валтер Зангенберт је добио на поклон од управника једног зоолошког врта. У питању је било легло фокстеријера, међутим сва штенад су била црна са црвено-риђим шарама. То је према њиховом мишљењу била идеална боја за ловачког пса, јер се разликовала од свих врста дивљачи и спречавала би дапас буде упуцан грешком.

У стварању расе немачког ловног теријера, велику улогу је одиграо доктор Хербет Лацкнер. Он је 1924. године основаоКлуб за Немачке ловне теријере, а 1926. године је регистрован као удружење са седиштем у Минхену. Како би власници и њихови љубимци теријери били примљени у удружење морали су да прођу одређену селекцију.Селекција је била оштра и водило се рачуна о квалитету паса, тако да су пси који су одступали од зацртане норме били устрељени. Оснивачи овог удружења желели су да створе расу код које неће бити неквалитетних изданака, већ ће раса бити способна и квалитетна. У једном тренутку се у удружењу налазило преко 700 паса, али су сви били искључиво држани код регистрованих одгајивача и били су изузетног квалитета. Након регистрације сваког пса почела је продаја паса ловцима. Рад удружења је у међувремену стопиран услед ратних збивања.После Другог светског рата, рад клуба је обновљен у априлу месецу 1947. године.

16507551 1535370736488166 287057718 n

 

Немачки ловни теријери били су првенствено намењени за помоћ ловцима у лову, али и за пса чувара. Ради селекције и одабира паса са најпожељнијим каратктеристикама у лову, Немачки ловни теријери су проверавани на утакмицама. На утакмицама су се проверавали мирноћа на пуцањ, контакт са лисицом, контакт са јазавцем, претраживање воде, апорт пернате дивљачи из воде, апорт зеца, апорт фазана, крвни траг, извлачење дивљачи из рова, проналажење и облајавање дивље свиње. Како је на тим утакмицама долазило до крволочних сусрета и обрачуна међу животињама, оваква тестирања су убрзо укинута.Удружење за заштиту животиња забранилоје до даљњег утакмице и испите за Немачке ловне теријере, уколико ти испити омогућавају директан контакт пса и дивљачи. Предвиђено је да се таква тестирања раде са такозваном покретном решетком, што на терену још није заживело.

 

Немачки ловни теријери су се развили у псе изузетних радних способности. Посебно умеће су показали под земљом као јамари, али се добро сналазе и на површини у различитим окружењима. Овај пас је од првобитног јамара селекцијом претворен у пса погодног за равничарски и шумски лов, лов у пољу, на води, на тешким барским теренима у тршћаку или брдско-планинском подручју.

 

16593401 1535372473154659 622537030 o

Својом свестраном употребљивошћу обухвата рад четири групе паса: јамара, птичара, гонича и крвоследника.Немачки ловни теријер је свакодневни сапутник свог одгајивача. Веома је привржен дому и породици у којој је одгајан. Он је на површини кратконоги гонич, у лову јавља облајавањем крвави траг рањене дивљачи, у барском подручју постаје цуњавац, претраживач терена и апортер са сувог и из воде, а под земљом незаменљиви јамар. Познати су и Немачки ловни теријери са положеним комплетним испитом за службене псе, а изузетно су се показали и као чувари куће и дворишта.

Због свог темперамента, неуморности и ситне грађе врло су занимљиви деци, јер су незаменљив партнер у игри. Ови пси су увек спремни да се неуморно играју са децом и посвете им се у потпуности. Неки одгајивачи и аутори сматрају да су Немачки ловни теријери непогодни за игру и контакте са децом због свог нервозног карактера, жустрости и експлозивности, али се те сумње нису потврдиле у стварности.

16145296 10211565969213700 173419892 o
Данас су Немачки ловни теријери неизоставан љубимац ловачких удружења, обожаватеља ситних темпераментних раса, али и оних који желе да наставе традицију и створе потомке оверасе. Немачки ловни теријери се и данас проверавају, тестирају и оцењују, али у безопасним ситуацијама. Оцењује им се квалитет, изглед, нарав, послушност и многе друге карактеристике. Положен испит урођених особина неопходан је за даљи развој и продужетак врсте.

Немачки ловни теријери су одувек били пријатељи човеку, као што им и јесте намена. Пси како год били дресирани и научени, природно се окрећу човеку и поклањају му своју оданост и живот. Немачки ловни теријери увек иду уз свог власника, чувају га, слушају, а највише га од свега воле.