Бонтон за риболовце

“ Будимо се у пола ноћи, извлачимо се из топлог кревета и устајемо. Пакујемо прибор и по цичи зими одлазимо на воду! Ложимо ватру, цвокоћемо, дувамо у дланове, шмркћемо и чекамо да сване. Пецамо. “

Један од најстаријих спортова и хобија јесте свакако риболов. Србија је једна од многих земаља која је богата местима за риболов. Аласи, риболовци или народски речено пецароши из било ког краја Србије могу пронаћи скривени кутак за себе за уживање у овом спортом. Према статистици Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација укупан број рибара на свету је процењен на 38 милиона људи, док је риболов директно и индиректно посао за 200 милиона људи.

16467138 10211690681771436 1242559760 nУ Србији риболов се најпре почео развијати покрај реке Дунав, а пре свега у вршачком крају од најстаријих дана људског постојања. У Малом и Великом риту покрај града Београда риболов је био развијен све до 19. века, ико су воде исушене тада, рибе је било у изобиљу у оближњим рекама и потоцима. Изградњом канала Дунав Тиса Дунав, риболов постаје најзаступљенији на овом водотоку. Спортски риболов у Србији се као дисциплина установио средином прошлог века. Риболовна фауна у Србији подразумева лов на шарана, сома, штуку, шмуђа, бабушку, црвенперку,као и многе друге познате врсте.

Међу онима који се професионално баве риболовом, али и међу онима којима риболов представља хоби важе одређена правила лепог понашања, којих се сваки риболовац придржава. То је такозвани риболовачки бонтон. Бити пецарош, риболовац, не значи само устати рано, пронаћи место, упецати све што се ухвати на удицу и након свега тога хвалисати се о успешном улову. Такви пецароши боље да на путу до риболовишта сврате до рибарнице и купе свој улов.

Риболовац је пре свега одговоран и поштен човек. Он не креће у лов без дозволе за риболов, јер криволов пре свега подлеже законској санкцији, а и опасан је по рибну културу. Риболовачки бонтон није званично написан, али сваки љубитељ овог спорта зна како се понаша прави риболовац. Основно што треба испоштовати при одласку у риболов јесте да у воду вратите сваку рибу која је испод мере, али и ону која је пуна икре, јер је она тада спремна да се мрести. Такође, у којој год држави да ловите рибу ваљало би да се распитате колика је дозвољена тежина улова према званичном закону о риболову у тој држави.

16443426 10211690661650933 1602499494 n

Рибу треба ухватити ради задовољства, сликати се са њом ради успомена и вратити је у воду зарад будућности. Што пре научите принцип „ ухвати и пусти“ рибу, бићете ближе остварењу да постанете прави алас. Када рибу пустите једном, она сваки следећи пут дође све већа и већа. Тако је и са добрим делима и намерама.

Како би улов био добар и ловишта морају бити чиста и здрава. Поштујте ловно место и природу, јер је риба потомак те исте природе. Поштујте колеге пецароше, јер и они су дошли са истим циљем, да се забаве, опусте, стекну пријатеље, а можда и зараде. Рибе као и риболовци, воле тишину, тако да будите што тиши на риболовном месту. Риболовци су увек пријтељи, саветодавци и међусобни учитељи. Они деле и тугу и срећу када је улов слаб или добар. Добар риболовац је пре свега добар човек.

Риболовцима није битно које је годишње доба, да ли је снег или спарина. Они увек са осмехом крећу у своју пустоловину. Неретко се буде веома рано, пре свих укућана, спремају себи доручак, али и доручак за рибе. Оне једу црвиће, хлеб, а некада добију и коју глисту. У миру и тишини, пецароши одлазе на своје већ омиљено и познато место, јер сваки риболовац има своју оазу где се препушта риболову и свако је ту добродошао.

16466926 10211690711452178 4635107 n

За оне који се не баве овим спортом, све ово је несхватљиво, можда и бесмислено. Много је оних који се чуде риболовцима, критикују их, па и осуђују. Ко још излази зими, у сред ноћи, да би ловио робу? Управо они, страствени ловци, који познају воду, рибу, законе и правила. Њих покреће љубав према природи и риби,а не новац или гладне очи. Риболовци су ти који чувају рибе, воде рачуна о њима, брину се за њихов опстанак. Тамо где су пецароши посвећени свом хобију, увек има рибе.

Ујутру, раном зором, када кренеш у своју риболовну авантуру поздрави своје сапутнике риболовце, али немој им рећи срећно, већ једноставно БИСТРО, нека и њима буде успешан дан у риболову. Тако и сада, ако сте управо кренули у риболов нека вам је БИСТРО!