Тајна шампањца

„ Дођите брзо, пијем звезде!“ – Дом Перињон

Шампањац је једно од најпопуларнијих пића на свету. Стални је гост на гозбама, коктелима, венчањима, а у поноћ за Нову годину незаобилазни је сапутник. Али да ли сте ви међу онима који су пробали шампањац? Или сте одувек пили и прослављали само уз пенушава вина?

Шампањац је створио Дом Пјер Перињон у 17.веку. Пјер Перињон био је калуђер у бенедиктанском манастиру у Оливеру, област Шампања. Бринуо је о подруму вина који се dom perignon monkналазио унутар манастира и како легенда каже одувек се питао због чега вина из Шампање нису тако црвена као вина која се праве у суседној области, Бургундији. Иако је потпуно био слеп, овај калуђер је свакодневно покушавао да сачува и спаси манастирско вино, које је услед ослобађања угљен-диоксида доносило више штете него користи. Чепови су летели на све стране, флаше су пуцале, а блажена течност је испуњавала сваку пору подрума.

Калуђер Перињон је након низа неуспелих покушаја успео да направи прво бело вино у историји. Једини проблем су му представљали мехурићи у вину, којих никако није могао да се реши. Према предању, када је Дом Перињон пробао своје вино, одушевљено је позвао манастирску браћу и узвикнуо: „ Дођите брзо, пијем звезде!“

Пред сам крај 17. века, ово ново вино послато је на двор самом краљу Лују XIV-ом. Шампањац је од тада незаобилазно пиће француске аристократије. Породица Моет је куповином винограда и манастира преузела производњу шампањца. Под окриљем ове породице шампањац је задобио светску славу. Од Лос Анђелеса до Токија, нема елитне забаве на којој се овај пенушавац није нашао.

Данас већина људи мисли да је пила или да је барем пробала шампањац. Истина је заправо да већина људи није стварно пробала шампањац. Име овог пића, шампањац, заштићено је 1891. године, тако да се само пенушава вина из виногорја у Шампањи могу називати тим именом. Сви ми углавном пијемо пенушава вина, а не шампањац. Дом Перињон је постао мерна јединица за одређивање квалитета пенушавих вина.

 

18608 750Ипак, пили пенушава вина или шампањац битно је да знате основне ствари о томе како се овакво вино пије и која су његова својства. Пенушава вина се служе охлађена, на температури око ̊ 6 степени. Заблуда је да га треба промућкати пре отварања и отворити уз велики прасак. Шампањац се отвара тако што једном руком држите дно боце, где се налази удубљење, а другом руком треба држати чеп. Лаганим окретањем боце, а не чепа, шампањац ће се отворити бешумно и елегантно, баш као прави сласни ужитак. Шампањац, али и сва пенушава вина, треба пити из уских и високих чаша, како се богатство мехурића не би изгубило. Како се не би загрејао, потребно је чашу држати за најтањи део, а ово правило важи и за уживање у свим осталим винима.

Уобичајено је да се шампањац пије само у свечаним приликама, али заправо може се пити у било које доба дана или ноћи, ако у томе не претерујете. Уз једну чашу шампањца свакако ћете сазнати због чега га још зову и „ пиће среће “.

„ Кад побеђујеш, заслужујеш га. Кад ти прети пораз, потребан ти је.“ – Наполеон Бонапарта о шампањцу.