ЗА МЛАДЕ (НЕ)ДОВОЉНО РАЗУМЕВАЊА

Већина парламентарних партија приликом учешћа у локалној власти дају шансу млађим кадровима, па се надам да ће се тај тренд пренети и на републички парламент већ у наредном мандату.

У Народној скупштини Републике Србије има јако мало млађих посланица и посланика од 30 година. Доказ  је да партије рачунају на млађе снаге само у предизборним обећањима и у раду у кампањама. Ретко која партија указује више поверења у парламенту својој омладини. Србија је земља са тек нешто више од 6% високообразованих људи. Недовољна прилика за доказивањем у свим сферама друштва најчешћи је узрок „одлива мозгова“ у иностранство. О положају младих људи у српском парламенту разговарали смо са Тијаном Николић, посланицом Демократске странке и једном од најмлађих народних посланика у Народној скупштини.

С обзиром на то да сте једна од најмлађих посланица, како су вас старије колеге прихватиле?

      Од када смо моје млађе колеге и ја сели у скупштинске клупе, имали смо апсолутно исти третман као и остали чланови и чланице како посланичког клуба ЗЕС коме припадамо, тако и целог парламента. Иако је било сумњичавости у погледу могућности остваривања равноправности међу нама, коју су потенцирали поједини медији, али и људи из нашег окружења, нити једног момента нисам осетила да мој глас у посланичком клубу или парламенту мање вреди или се мање уважава, напротив. Старије колеге су нас у почетку чак “гурале” и инсистирале на нашем што чешћем промовисању и иступима за говорницом, али и у јавности.

У нашем парламенту постоји веома мали број млађих посланика, можете ли нам објаснити на који начин млад и амбициозан човек може доћи до те позиције?

      Шаблон тј. универзално упутство, верујем, не постоји. Оно што могу да тврдим јесте да сам се ја, али и мојих 10 колега и колегиница који су у моменту уласка у скупштину имали до 30 година, на овом месту нашла захваљујући вишегодишњем труду, упорности, улагању у себе и сопствено образовање, активном деловању унутар странке, или у оквиру НВО сектора, залагању за остварење бољег живота младих, али и остварење заједничке идеје која нас је окупила и ујединила.

Зашто, по вашем мишљењу, парламентарне партије немају поверење у своје млађе кадрове?

Не сматрам да парламентарне партије, бар не већина, немају поверења у млађе кадрове. Постоји, међутим, разлика у виђењу потребе доступности уласка у скупштину за нове генерације, као и потребе за освежавањем и подмлађивањем посланицког клуба. Већина парламентарних партија приликом учешћа у локалној власти дају шансу млађим кадровима, па се надам да ће се тај тренд пренети и на републички парламент већ у наредном мандату.

Пошто је посланичка група Савеза војвођанских Мађара убедљиво најмлађа у Народној скупштини, колико се осећа разлика у размишљањима и ставовима у односу на неке по просеку година старије посланичке групе?

Посланичка група СВМ, пре свега, у парламенту заступа и брани интересе своје етничке заједнице и локалне средине, те се по томе донекле и разликује у односу на остале групације, а када је реч о ставовима и иступима у вези са интересима младих, нисам код колега из СВМ, без обзира на њихове године, запазила посебно интересовање које бих их издвојило од осталих чланова парламента.

С обзиром на то да Либерално демократска партија највише обраћа пажњу на положај младих, а просек година њиховог посланичког клуба се не разликује много од осталих, колико млади могу да верују да се странке заиста залажу за њихову заступљеност?

Не могу да говорим у име других партија, па ни ЛДП-а. Чињеница јесте да у њиховим редовима нема посланика који имају испод 30 година, али бисте о њиховом односу према овој теми требало да питате неког из те партије. Када је рец о ДС-у, разлога за сумњу младих нема. То се показало приликом избора састава посланичког клуба после избора 2008. када је нас чак 11 младих добило шансу да представља странку у парламенту.

На који начин се број младих у Народној скупштини Републике Србије може повећати?

Већим залагањем и поверењем старијих функционера и доносиоца одлука у млађе колеге, бар када је реч о другим партијама. Такође, можда би било могуће унети квоте у закон о избору посланика, али с обзиром да таквих иницијатива још није било, верујем да се таква идеја неће у скорије време реализовати.

Колико ДС улаже у своје младе кадрове?

Могу да тврдим да Демократска странка веома велику пажњу посвећује едуковању, усавршавању и подстицању активизма младих и талентованих омладинаца, те да за све заинтересоване младе чланове, у различитим областима деловања, постоје бројни семинари, школе, радне групе, округли столови, могућност сарадње и размене искустава са нашим европским, али и вршњацима из региона, као и могуцност уцешћа у изради стратешких докумената странке у вези са младима.

Најмлађа посланица код демократа

Најмлађи посланик српског парламента је Јадранка Јовишић из ДС-а са 24 године. По конституисању нове легислатуре 2008. године имала је тек 22. Најстарија посланичка група је посланичка група ПУПС-а у којој је просек година тачно 70.

Ненад Милићевић