НАЈЈАЧИ САМО ОПСТАЈУ

Лука Стојановић на утакмици репрезентације Србије

             ИНТЕРВЈУ

            Лука Стојановић, фудбалер Партизана и омладински репрезентативац                         Србије

 

У нашој земљи, по слободној процени, бар 95 % дечака сања о томе да постане славни фудбалер попут Немање Видића или Дејана Станковића. Мало ко од њих у томе успе, а она већина која не успе обично настави да прати фудбал и коментарише дешавања на и око фудбалских терена, у убеђењу да су највећи фудбалски стручњаци.

О одрицањима, успонима, падовима и будућим плановима причали смо са младом надом српског фудбала Луком Стојановићем.

 

Колике су шансе младим, талентованим играчима у Србији да успеју у фудбалу и направе завидну каријеру?

Потребно је пуно жеље, одрицања, рада, посвећености и учења у овом спорту. Тешко је из млађих категорија прећи у сениорску, ту се претежно губе таленти, јер је заиста велика разлика, опстају само они момци који су спремни на све жртве које овај спорт захтева. Моје мишљење је да треба ићи корак по корак и не жудити за великим каријерама, треба се прво “калити“ у нашим суперлигашким клубовима, па онда постепено кренути стопама Видића, Станковића и осталих наших репрезентативаца. Србија има сјајне младе играче, само им треба више посветити пажњу.

 

Иако имаш тек 17 година, већ си играо за млађе тимове шампиона Србије Партизана и представљао Србију на Европском првенству за кадете. Какав је осећај играти за вољени клуб и за репрезентацију своје земље?

Иако сам још увек млад, заиста сам почаствован самим тим што играм за Партизан, а позив за репрезентацију је дошао добрим партијама у клубу и то није могло да промакне селектору Миловану Ђорићу. Играти за репрезентацију је велика част, верујем да је сваком фудбалеру највећа жеља да игра за свој национални тим. Осећај је неописив, а још веће задовољство представља када играш пред својом публиком и на неком значајном такмичењу. Заиста неописиво.

 

Колико си задовољан наступом репрезентације Србије на првенству Европе за кадете одржаном у мају ове године у нашој земљи?

Наступ на европском првенству је пре свега једно велико искуство. Нашој репрезентацији је требао добар резултат, али смо били незрели за искусније и надмоћније репрезентације као што су Француска и Енглеска. Но, мислим да ће бити још прилика и да ћемо показати као генерација своју праву страну, заједништво, таленат и све остале добре особине које поседујемо.

 

Имао си прилике да играш у тиму са овогодишњим откровењем Јелен суперлиге Лазаром Марковићем. Како коментаришеш његов овосезонски напредак у каријери?

О Лазару не треба причати много, момак из утакмице у утакмицу показује колико вреди и пред њим је сигурно велика каријера. Заједно смо проводили време у репрезентацији и у клубу, ван терена и на терену, сјајно смо сарађивали у свим сегментима.

 

Твој отац Зоран Стојановић је бивши голман са успешном интернационалном каријером, а данас ради као тренер голмана у фудбалском клубу Al Kharitiyath у Катру. Колики је он утицај имао на твој развој као фудбалера?

Он је веома заслужан за све што сам ја до сад постигао, као и цела моја породица. Он је све то већ прошао, и даље је у фудбалу и увек има са мном да подели неко искуство или савет. Наравно, ја упијам сваку реч. Породица ми помаже да истрајем што ми много значи.

 

Какви су ти планови за будућност?

 Планови су везани за мој садашњи клуб, освајање Суперлиге и купа Србије, а на лето ћемо видети, можда учешће у групној фази неког од европских такмичења. Све мисли су ми усмерене на Партизан.