У сусрет 80. рођендану Душка Дугоушка

Давне 1938. емитован је цртани филм у коме несташни зец поставља сопствена правила у шуми.. Рођен у Бруклину, омиљен широм света, овај зец цртана је верзија станд-уп комичара . Највећи је цртани лик свих времена и поседује звезду на Холивудској стази славних.

“Народе, да ли он стварно мисли да мене може да превари?“ реченица је којом се Душко Дугоушко обраћа публици кад год се надмудрује са осталим актерима, најчешће Патком Дачом или Елмером. Kарактер лика направљен је тако да садржи особине својствене обичном човеку. Не натрпросечно интелигентан већ сналажљив и враголаст, и иако често намћораст истовремено и духовит.

– Kао карактер лик Душка Дугоушка прецизно је дефинисан као једна врста безобразног, самосвесног шерета и духовитог човека који одговара у традиционалном смислу, архетипу преваранта, варалице, тј симпатичног преваранта и варалице који је у ствари херој народних прича , наглашава Милена Драгићевић Шешић социолог.

Од самог почетка своје каријере, лик Душка Дугоушка низао је успехе. Његов званичан првенац “Дивљи зец” номинован је за најбољи анимирани филм године. Ту престижну награду, Оскара, осваја 1959. године филмом “Витез Душко Дугоушко”.

И иако му у биографији писе рођен 1940. на екранима је од 1938. године. Осмислили су га Тек Ејвери и Боб Гивенс, а први од многих који су му позајмили глас био је Мел Бланк, човек са хиљаду гласова. Након Бланка, глас су му опонашали и Дзеф Бергман, Сем Винсент, Били Вест и Дзо Аласки. У Србији препознатљив глас Душка Дугоушка тумачио је Никола Симић, а пре њега, краће време, Мића Татић.

На америчком говорном подручју говор Душка Дугоуска има бруклински акценат, док тумачи у Србији нису желели да му одредесрпско место рођења па су уместо акцента развили специфичан говор који у исто време може бити И намћораст И пријатељски,

Глумац Никола Симић позајмљивао је глас многим анимираним јунацима као што је Гаргамел, Микеланђело, Шиља , али га публика најчешће препознаје као лика Дугоушка.

– Интересантно је да је пре мене Душка синхронизовао Мића Татић. Он је окупио екипу с Ђузом, Надом Блам…а онда је једног дана требало ја да глумим Душка. Kада је дошао ред на мене, није ми било свеједно. Но, чим сам скинуо Душков оригинални, уњкав глас, све је текло као подмазано. Kасније сам негде прочитао да је први синхронизатор Душка Дугоушка био из Бронкса И да му је зато глас био тако назалан, изјавио је једном Никола Симић .

У највећем броју случајева он је обичан зец који грицка своју шаргарепу и у почетним сценама филма не узнемирава никога. Не напада ако није нападнут. Осветољубив је и реактиван лик који лукавством надиграва све.

“Он је могао да победи и домишљатошћу превари свакога ко би му се супротставио. У то време су се редитељи у ствари јако бојали да та чињеница, да у ствари Душко Дугоушко побеђује све, може да му донесе антипатије код публике па су стога увек почињали филм са тим да су према њему насилни, да су њега преварили и да су га застрашивали, тако да се он свети, он враћа, додаје Драгићевић Шешић.

Kарактеристичност овог лика је директно обраћање публици. Реченице које изговара док гледа у платно као што су “ За минут сам поново са вама народе” и “Народе, јасно вам је да ово значи рат” подсећају на наступе садашњих станд- уп комичара.

– Он може да цитира Шекспира, а онда вам рећи где је бар у Бруклину, изјавио је једном приликом Били Вест један од аниматора Душковог гласа.

Уколико сте као дете гледали овај цртани можда вам није било јасно шта значи приватна својина, капитал, социјална сигурност и нарушавање породичног живота. Они, мало старији ценили су тај анимирани филм управо због вредности које пропагира, а то су права појединца, независност и демократија.Дугоушко није слепо следио правила. Ишао је против ауторитета, против било којих правила која угрожавају њега као личност. Никада на груб начин, увек љубазно И духовито.

Према речима Милене Драгићевић Шешић пажљиво изабране речи и превод, додатно су допринели популарности овог јунака. Сам избор речи “Еј Шефе, који ти је враг? ” уместо “ Kоји ти је ђаво, бре? “ одаје веселу, несташну и ведру особу.

У почетку је лик Дугоушка био смештен у типичне америчке жанрове као што је вестерн и акција, већ касније, ‘70 година, долази до преокрета и његов лик прелази у нове жанрове, место његових враголија постао би музеј, концертни хол, симфонија, опера Севиљски берберин. Kолико је овај анимирани филм разноврстан говори и његова реконструкција сцене туширања Марион Kлејн из Хичкоковог филма “Психо” са Душком у главној улози.

Зец Душко цртани је лик који се појавио у највише филмских остварења икада. Ипак препознатљив лик златног доба америчке анимације и маскота Ворнер Броса најпознатиљи је по улогама у серијалима Луцкасте песмице и Веселе мелодије.

Америчка телевизија Гуиде прогласила је Душка Дугоушка највећим цртаним ликом свих времена у конкуренцији од 50 ликова. Прва је анимирана личност која се појавила на поштанској маркициу Америци, а ту част до тада имале су само историјске личности.

Дугоушко Душко “осуђен је” да постане легенда. Славу је стекао засмејавајући децу Америке , а потом целог света, за време ИИ светског рата и до сада је на почасном месту миљеника гледалаца. Публику би до следећег виђења поздравио са “Wеll, that’s all folks!” односно “ То би било све народе! “