У ритму „бразилског џеза”

Фабиано Боржес, бразилски гитариста и композитор, одржао је предавање на одсеку за џез музику школе „Корнелије Станковић” на тему латиноамеричке музике и гитаре са седам жица. Дан касније, Београђанима је у Установи културе Палилула приказао своје умеће свирања, у овом случају, седможичаног инструмента.

На својој европској турнеји, Боржес је поред Шпаније, Португала, Италије, Француске и Немачке посетио и главни град Србије. Магистар музикологије је своје колеге из музичке школе „Корнелије Станковић” упознао са бразилским стиловима као што су шоро (choro), боса нова (bossa nova)  и самба.

 „У бразилској музици најважнија је мелодија као и сентименталност, која не сме да се изгуби”, нагласио је Боржес након првих освираних акорда у сали „Станковић”.

Његова специјалност је шоро (choro) музика, која је настала у Рио де Жанеиру почетком XIX века. Она представља мешавину европских стилова зачињених афричким ритмовима, које су у бразилску културу унели робови са тог континента.

После добродошлице коју је амбасадор Бразила упутио присутнима, једночасовни наступ у Установи културе Палилула, Фабиано Боржес започео је речима на српском језику: „Добро вече, хвала Вам што сте дошли. Веома сам узбуђен јер први пут свирам у Београду.”

Након последњег подешавања тоналитета, салом су се распламсале мелодије далеког Бразила, Перуа и Аргентине. Једну од композиција употпунили су и звуци флауте у извођењу Тијане Крстић.